Skip to main content

Μετεξεταστέα με τόνο η Ελλάδα στην κυκλική οικονομία

«Πρωταθλητές» στην κυκλική αξιοποίηση είναι οι Ολλανδοί, καθώς το 29% των υλικών που καταναλώνουν στην οικονομία τους προέρχεται από ανακύκλωση

Ουραγός στην κυκλική οικονομία είναι η Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Με βάση στοιχεία του 2016 μόλις το 1,3% των υλικών και πόρων που χρησιμοποιούνται στην ελληνική μεταποίηση, στις κατασκευές και στην παραγωγή ενέργειας είναι ανακτημένο, επαναχρησιμοποιούμενο ή προϊόν ανακύκλωσης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής στην χώρα μας είναι μεγαλύτερο κι ότι επιβαρύνουμε περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κοινοτικός μέσος όρος το 2016 ήταν 11,7%, δηλαδή εννέα φορές υψηλότερος από το ελληνικό ποσοστό.

«Πρωταθλητές» στην κυκλική αξιοποίηση είναι οι Ολλανδοί, καθώς το 29% των υλικών που καταναλώνουν στην οικονομία τους προέρχεται από ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.

Ακολουθούν οι Γάλλοι με 19,5%.

Στην άλλη άκρη, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται η Ρουμανία (1,5%) και η Ιρλανδία (1,7%).

Σημειώνεται πως η κυκλική οικονομία δεν εξαρτάται μόνον από την ανακύκλωση, όπου επίσης υστερεί η Ελλάδα, αλλά και από δομικούς παράγοντες που συνδέονται με τις μεθόδους παραγωγής και στον ορυκτό πλούτο. Παραδείγματος χάρη χώρες όπου υπάρχει μεγάλη εξορυκτική βιομηχανία ή πολλές κατασκευές έχουν χαμηλότερη κυκλικότητα.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο ΣΕΒ είχε ζητήσει σταδιακή στροφή της Ελλάδας προς την κυκλική οικονομία, εκτιμώντας πως η νέα τάση είχε ήδη δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 550 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Γηραιά Ήπειρο.