Skip to main content

Μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία - Το σχέδιο

Με το βλέμμα στραμμένο σε μια βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μέτρα στήριξης που θα ξεπερνούν τα 3,5 δισ.

Μέτρα στήριξης που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα και θα εξελίσσονται έως το τέλος του χρόνου, σε μια προσπάθεια να γίνει η μετάβαση στη μετά κορωνοϊό εποχή με τα λιγότερα δυνατά θύματα και με προοπτική μια βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εξασφαλίζουν 900 εκατ. ευρώ επιπλέον ρευστότητα στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της προκαταβολής φόρου, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

«Η φιλοσοφία μας είναι να αποσύρουμε σιγά σιγά τα μέτρα στήριξης και να βοηθήσουμε με φοροελαφρύνσεις», σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου. Η επανεκκίνηση είναι στο επίκεντρο πλέον του ενδιαφέροντος. Και τα μεγάλα στοιχήματα είναι να μην υπάρξει νέο πισωγύρισμα με την πανδημία και να είναι καλύτερη η φετινή χρονιά για τον τουρισμό από το 2020.

Έτσι, καθώς η οικονομία ανοίγει σιγά σιγά, αν και όχι ακόμη για όλους, υλοποιείται σταδιακά μια σειρά από μέτρα, νέα και παλαιότερα, τα οποία τώρα ωριμάζουν, και περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις, πιστωτικά για την εξόφληση υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, επιδοτήσεις δόσεων δανείων και εγγυήσεις για δάνεια. Το τελευταίο από αυτά που έγιναν γνωστά, επίσης από τον πρωθυπουργό, την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα ειδικό πακέτο για τον τουρισμό καθώς και για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.

Στο υπουργείο Οικονομικών μεταδίδουν ότι η ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά χάρη στα μέτρα αυτά το επόμενο διάστημα είναι σημαντική και αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής προγράμματα:

• Η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τη Μ. Εβδομάδα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από το ποσόν αυτό, τα 170 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εστίαση. Ετσι, επί της ουσίας, η επανεκκίνηση της εστίασης, στις 3 Μαΐου, θα χρηματοδοτηθεί από την επιστρεπτέα, πριν ξεκινήσει το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείο Ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί γι’ αυτήν.

• Το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης θα εκταμιεύσει 330 εκατ. ευρώ, την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου. Μαζί με το πακέτο για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, και για τον τουρισμό, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης αθροίζονται σε 750 εκατ. ευρώ περίπου, υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

• Αλλα 800 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ των περιφερειών. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα εκταμιευθεί το προσεχές διάστημα.

• Το πρόγραμμα των παγίων δαπανών θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις με πιστωτικά για την κάλυψη παγίων δαπανών τους 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, αρχής γενομένης επίσης από τον Μάιο.

• Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ.

• Το νέο εγγυοδοτικό της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα εξασφαλίσει δάνεια 450 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχει ήδη ξεκινήσει.

• Η «Γέφυρα 2», που επιδοτεί τα δάνεια επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό για 8 μήνες, υπολογίζεται ότι θα εκταμιεύσει 300 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά ικανοποιούν στην πλειονότητά τους την επιδίωξη της αυστηρής στόχευσης σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά πληγεί και έχουν ανάγκη να στηριχθούν. Κι αυτό γιατί στο επίκεντρό τους έχουν τον τζίρο των επιχειρήσεων ως κριτήριο. Το ερώτημα είναι πόσες από αυτές θα παραμείνουν υγιείς μετά την απόσυρση των μέτρων.

Επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023

Επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα σταθερότητας 2021-2024, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου και συμφώνησε με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αντίθετα, η φετινή χρονιά προβλέπεται βαθιά ελλειμματική, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στην περιοχή του 7,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που γνωστοποιήθηκαν στην Eurostat την περασμένη εβδομάδα, το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 ήταν 7,1% του ΑΕΠ. Η φετινή χρονιά επιβαρύνθηκε από μέτρα στήριξης πάνω από 14 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ αρχικής πρόβλεψης. Σε αυτά προστίθενται οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ για φέτος και σε 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2022 ο προϋπολογισμός θα παραμείνει ελαφρώς ελλειμματικός, γύρω στο 1% του ΑΕΠ, αφού θα το επιτρέπουν άλλωστε και οι κανόνες της Ε.Ε. Στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή επιστροφή στα πλεονάσματα, με 1,5 μονάδα του ΑΕΠ ετήσια αύξησή τους. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αυτό θα εξασφαλιστεί από την ανάπτυξη που θα γνωρίσει η οικονομία της χώρας.

Για την ανάπτυξη, η φετινή χρονιά προβλέπεται να κινηθεί με ρυθμό 3,5%-4%, κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ το 2022 προβλέπεται άλμα πάνω από 5%.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι θεσμοί συμφώνησαν στη συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, σε μόνιμη βάση, όπως δείχνει το μέτρο της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων από 24% σε 22%.

Σημειωτέον ότι η ρήτρα γενικής διαφυγής που επέτρεψε κατ’ εξαίρεση, λόγω πανδημίας, τα μεγάλα ελλείμματα, απαγορεύει τη λήψη μόνιμων μέτρων, πέραν του 0,1% του ΑΕΠ. Σε αυτό το όριο κινείται το μέτρο της μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. «Το μήνυμα που στέλνουμε με τη μείωση αυτή είναι σημαντικό», υποστηρίζουν, καθώς θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της σε αυτή την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων.

Πηγή: Καθημερινή