Skip to main content

Καταγγελίες για απλήρωτες υπερωρίες στα εργοτάξια της Θεσσαλονίκης

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τη διοίκηση της Περιφέρειας μέτρα για να πληρώνονται εξαιρέσιμα και να μην απασχολούνται σε άλλα καθήκοντα οι εργαζόμενοι

Για υπερωρίες και αλλότριες εργασίες των εργαζόμενων στα εργοτάξια της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Δενδροποτάμου και Ωραιοκάστρου) κάνει λόγο σε επερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η παράταξη επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι εκτελούν υπηρεσία, με προφορικές εντολές, εκτός του θεσμοθετημένου ωραρίου, δηλαδή απογευματινά, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα, σε βάρδιες και σε εργασίες εκτός των καθηκόντων τους (φύλαξη). Αυτό έχει σαν συνέπεια, αφενός οι εργαζόμενοι να μην λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται (εξαιρέσιμα κλπ), αφετέρου να είναι εκτεθειμένοι σε οτιδήποτε συμβεί στα εργοτάξια,  αφού εκτελούν αλλότρια καθήκοντα και εργασία εκτός του θεσμοθετημένου χρόνου υπηρεσίας και λειτουργίας των Εργοταξίων.

Να σημειωθεί επίσης πως παρά του ότι στα Εργοτάξια αυτά ανήκει και η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης των δρόμων (εποπτεία κάθε 15 μέρες) αλλά και της συντήρησής τους, το υφιστάμενο ένα και μοναδικό αυτοκίνητο βρίσκεται σε κακή έως επικίνδυνη κατάσταση από άποψη συντήρησης, ενώ λόγω της υποστελέχωσης τα συνεργεία (συνήθως 2 ατόμων) που βγαίνουν έξω δεν μπορούν να τηρήσουν τις διαδικασίες ασφάλειας τόσο του ίδιου προσωπικού όσο και των διερχόμενων αυτοκινήτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά:

-Να σταματήσει η παροχή απλήρωτης εργασίας και να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να αμείβονται οι εργαζόμενοι σύμφωνα με αυτήν (υπερωρίες, εξαιρέσιμα, κλπ).

-Να στελεχωθούν άμεσα τα Εργοτάξια της Μ.Ε.Θ. με το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας μόνιμη και πλήρους απασχόλησης, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες σε όλα τα καθήκοντα (και στα καθήκοντα φύλαξης) και οι εργαζόμενοι να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα.

-Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός (αυτοκίνητα, τακτική συντήρηση αυτοκινήτων. καύσιμα, μηχανήματα έργου κλπ).

Το θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.