Skip to main content

Μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών εξήγγειλε ο Τσίπρας

Όπως τόνισε από την Κάλυμνο, τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης, που αφορούν στα καύσιμα και την επιδότηση εισιτηρίων.

Μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο για τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε να είμαι επίτιμος δημότης», απάντησε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους Καλύμνιους εκ μέρους όλων των Ελλήνων «όχι μόνο γιατί φυλάττε Θερμοπύλες αλλά γιατί δίνετε τη μάχη της μόρφωσης της προκοπής, δίνετε τη μάχη να κρατήσετε τον τόπο όρθιο, ξέρω πόσες ιδιαίτερες δυσκολίες συνεπάγεται η ζωή στο νησί».

Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Κάλυμνο και στα γύρω νησιά, «που κρατάνε ψηλά τη σημαία μας» και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι «η Ελλάδα προασπίζει και θα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της ΕΕ, με ακλόνητη αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών, όπως η θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου, με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν και αναγνωρίζεται η νησιωτικότητα ακόμα και από την ΕΕ δεν προβλέπονται μέτρα διευκόλυνσης», σημείωσε και εξήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης, που αφορούν στα καύσιμα και την επιδότηση εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το μεταφορικό ισοδύναμο αρχικά θα αφορά μόνο στα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο αλλά στόχος είναι να επεκταθεί στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας το 2019.

«Φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας, όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του, μέσα στις οποίες εντάσσεται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτίμηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή αν θα προτιμούσαμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη είναι για το μεταφορικό ισοδύναμο».

Γιατί, όπως εξήγησε, πρέπει να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλάζοντας το καθεστώς των νησιών με το κέντρο και τα άλλα νησιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται στα μέσα του Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Θα περιλαμβάνει, όπως είπε, επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα».

Είπε ακόμη ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης, και πως υπάρχει η συναίνεση και των εταίρων μας. Προσέθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στους θεσμούς, αναφέρεται και στους εταίρους της ΕΕ, «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία».

Αναφερόμενος ειδικά στο νησί της Καλύμνου, δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί και τάχθηκε υπέρ της πρότασης του δημάρχου να στεγαστεί στο κτίριο του παλαιού Παρθεναγωγείου.

Ανέφερε επίσης ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η Σχολή Δυτών που ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία της, να επεκταθεί το αντικείμενό της, ώστε να εκπαιδεύονται σ' αυτήν δύτες με ειδικότητες απαραίτητες στη ναυπηγική βιομηχανία, που σήμερα υποχρεώνονται να φοιτούν στο εξωτερικό με υψηλό κόστος.

Μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλύμνου και έχει να κάνει με κακό σχεδιασμό. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε άμεσα στον υπουργό Υποδομών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα είτε επέκτασης ή μεταφοράς του σε άλλο σημείο (ο Δήμος το προσδιορίζει στην περιοχή Παλαιόνησος) «και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».

«Θετικά αντιμετωπίζουμε, επίσης, την κατασκευή νέας αποβάθρας για την εξυπηρέτηση των νέων και πιο σύγχρονων πλοίων, που με δυσκολία προσεγγίζουν σήμερα το λιμάνι της Καλύμνου», είπε.

Τέλος, είπε ότι εδικά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Και από την άλλη με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, στο οποίο διατίθενται κοινοτικοί πόροι ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ, με την εθνική συνεισφορά.
Μπαίνουμε σε εποχή κανονικότητας

Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του χρησιμοποιώντας μια φράση από τοπικό τραγούδι της Καλύμνου λέγοντας ότι «"μέρα μέρωσε, τώρα που ξημερώνει", αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για την χώρα μας. Επιτέλους ξημερώνει μια καινούργια, καλύτερη μέρα για τον τόπο», υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που εξήγγειλαν έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, «εμείς δεν το εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε, βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τα μημόνια».

Και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μια εποχή κανονικότητας, με νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να τις ξεπεράσουμε. Γιατί τώρα βλέπουμε πού πάμε. Ξέρουμε πώς θα πάμε. Έχουμε ανοίξει με πολλές θυσίες και πολύ κόπο, τον δρόμο για να πάμε. Και είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα πάμε».

Είπε ακόμα ότι κοντοζυγώνει η στιγμή, «η μέρα που θα γίνει πράξη το όνειρο, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας» και «επειδή αδικήθηκε η περιοχή, γιατί από τα Δωδεκάνησα μπήκαμε (σ.σ. στο μνημόνιο), θα έρθω στα μέρη σας για να το γιορτάσουμε μαζί».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της υλοποίησης των εξαγγελιών, «γιατί κι άλλοι εξήγγειλαν ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση, κι άλλοι εξήγγειλαν ότι θα εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά, ότι θα πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά, ότι θα βγούμε από τα μνημόνια. Δεν τα κατάφεραν όμως». Σημείωσε ότι «αυτό που αλλάζει τώρα στην αυγή του νέου έτους και μας κάνει να αισθανόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία ξανά, είναι ότι εμείς δεν εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε, βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τα μνημόνια».