Skip to main content

Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα για την πάταξη που παραεμπορίου στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομ
Μέτρα για την πάταξη που παραεμπορίου που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Αθανάσαρος. 

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανάσαρος προτείνει τη λειτουργία μιας «ελεγχόμενης αγοράς» εκτός του κέντρου της πόλης, όπου θα μπορούν να εργασθούν όσοι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, αφού εφοδιαστούν με τις σχετικές άδειες. Για τους υπόλοιπους, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας ζητά τον «χαρακτηρισμό της πράξης της παράνομης πώλησης εμπορευμάτων εντός του εμπορικού κέντρου, ως πλημμελήματος», ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη γιγάντωση του φαινομένου.

Ακολουθεί η επιστολή του αντιδήμαρχου Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρου Αθανάσαρου: 

«Κύριε Υπουργέ,

Το πρόβλημα της παράνομης ανάπτυξης των πάγκων των αλλοδαπών μικροπωλητών και του παραεμπορίου γενικότερα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης δείχνει να μην μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί, παρά τις καθημερινές προσπάθειες που η Δημοτική και η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλουν για την απομάκρυνση των παράνομων μικροεμπόρων και των εμπορευμάτων τους από το κέντρο. Ο αριθμός των αλλοδαπών μικροπωλητών δείχνει να αυξάνεται ραγδαία, καθώς καθημερινά νέοι παράνομοι μικροπωλητές προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.

Αναγνωρίζουμε όλοι μας, βέβαια, την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι αυτοί για μια απασχόληση, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν από τη στιγμή που καλώς ή κακώς έχουν εισέλθει στη χώρα μας. Πρέπει όμως επιτέλους να ξεκαθαριστεί επακριβώς αυτό που η Πολιτεία θέλει από αυτούς. Παρατηρείται, λοιπόν, σήμερα το φαινόμενο να γεμίζουν τα πεζοδρόμια της πόλης με την πραμάτεια των αλλοδαπών μικροπωλητών και μάλιστα μπροστά από καταστήματα με το ίδιο εμπορικό αντικείμενο, τη στιγμή που, σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι παρανομούντες απειλούνται με ποινές διοικητικών μόνο προστίμων, όταν μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καν Α.Φ.Μ. Ένας μεγάλος αριθμός Δημοτικών Αστυνόμων απασχολείται καθημερινά παίζοντας κυνηγητό και κρυφτό από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προσπαθώντας να απομακρύνουν τους παράνομους αλλοδαπούς. Περιορίζεται έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας σε ένα μόνο αντικείμενο, στερώντας την πόλη από άλλες σημαντικές υπηρεσίες που θα μπορούσε να της προσφέρει.

Έχουμε, δυστυχώς, φτάσει στο απίστευτο σημείο, αλλοδαποί παράνομοι μικροπωλητές να ξυλοκοπούν Δημοτικούς Αστυνόμους και Ειδικούς Φρουρούς με την ανοχή και πολλές φορές τη στήριξη ακραίων ομάδων πολιτών. Έχουμε φτάσει στο σημείο να εγκαλούνται, από τη μία, οι Δημοτικοί Αστυνόμοι για αναλγησία και απανθρωπιά από μια μερίδα συμπολιτών μας, όταν προσπαθούν να απομακρύνουν τους παράνομους αλλοδαπούς και την πραμάτεια τους από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ενώ από την άλλη να κατηγορούνται από μια σημαντική μερίδα πολιτών και εμπόρων του κέντρου ως ανεπαρκείς και αδιάφοροι, επειδή δεν καταφέρνουν να τους εκδιώξουν δια παντός από την αγορά της πόλης.

Κύριε Υπουργέ,

Η αλήθεια είναι πως η λύση του προβλήματος περνά μέσα από τις δικές σας αποφάσεις, από μια στάση του κράτους και από τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Επιλογές που δυστυχώς μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν άτολμες και απλά διαχειριστικές της κρίσης. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αναποτελεσματικό και ανεπαρκές, διαιωνίζει απλά το πρόβλημα. Η κατάσχεση των εμπορευμάτων μοιάζει με ανέκδοτο, από τη στιγμή που όλα μαζί τα εμπορεύματα που κατάσχονται δεν κοστίζουν περισσότερο από μια αληθινή δερμάτινη τσάντα.

Η εικόνα της πόλης μας πλήττεται καθημερινά, ανεπανόρθωτα από τις δεκάδες των μικροπωλητών που έχουν καταλάβει τα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων της πόλης. Η διέλευση και η απρόσκοπτη μετακίνηση των πεζών πλήττεται επίσης. Μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι υποχρεώνονται να κινούνται μετ’ εμποδίων ανάμεσα σε τσάντες, ρολόγια και δερμάτινα πορτοφόλια. Η απελευθέρωση των πεζοδρομίων και η απόδοσή τους στους πεζούς κατοίκους και επισκέπτες της πόλης φαντάζει πλέον ως
επιτακτική ανάγκη. Το αίτημα της άμεσης λύσης στο πρόβλημα μοιάζει να είναι πλέον καθολικό, να είναι απαίτηση του συνόλου των συμπολιτών μας. Οι προσπάθειές μας, όμως, δεν αρκούν. Ακούμε τα παράπονα των συμπολιτών μας και αισθανόμαστε ανήμποροι να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια.

Φθάσαμε, μάλιστα, στο σημείο να μας εγκαλούν τα τοπικά επιμελητήρια και να απολογούμαστε στον εισαγγελέα για ένα πρόβλημα που ούτε δημιουργήσαμε αλλά και ούτε έχουμε τις δυνατότητες να λύσουμε. Κατηγορούμαστε για ανεπάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων μας χωρίς πραγματικά να φταίμε για την εξάπλωση του φαινομένου.

Με το θάρρος της γνώμης μας και έχοντας πλέον σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν θέλουμε να μείνουμε στην επιστολή μας αυτή. Σε εύκολες διαπιστώσεις και ευχολόγια. Είναι καιρός να ξεκαθαριστεί επιτέλους η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Η Δημοτική και η Ελληνική Αστυνομία προσπαθούν, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Αρμοδιότητα του Υπουργείου σας αποτελεί η εύρεση και η σύλληψη των εισαγωγέων και αληθινών ιθυνόντων της εξάπλωσης του φαινομένου.

Αρμοδιότητα επίσης της Κεντρικής Διοίκησης αποτελεί η νομική πρόβλεψη πραγματικών ποινών για τους παρανομούντες. Μια σημαντική πρόταση θα μπορούσε να είναι η εξής: Οι αλλοδαποί μικροπωλητές, που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, να αποκτήσουν πραγματικά τη δυνατότητα να εργασθούν, αφού εφοδιαστούν με τις σχετικές άδειες. Θα μπορούσε να προβλεφθεί η μεταφορά του συνόλου των μικροπωλητών σε μια ελεγχόμενη αγορά, κατά το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, σε ένα οικόπεδο εκτός του κέντρου των μεγάλων πόλεων, με όρους και εμπορικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται.

Για όλους τους υπολοίπους που βρίσκονται παράνομα εδώ να υπάρξει επιτέλους νομική διευθέτηση του προβλήματος. Ο χαρακτηρισμός της πράξης της παράνομης πώλησης εμπορευμάτων εντός του εμπορικού κέντρου, ως πλημμελήματος θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη γιγάντωση του φαινομένου. Τότε μόνο θα έχει νόημα και η επέμβαση των Δημοτικών Αστυνόμων. Τότε μόνο θα έχουμε απτά και άμεσα αποτελέσματα. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να επιδιδόμαστε σε ένα αέναο
κυνήγι μαγισσών, χωρίς ουσιαστική επιτυχία στην οριστική εξάλειψη του φαινομένου.

Με τιμή,
Θεόδωρος Αθανάσαρος
Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας»