Skip to main content

Μέτρα για την προστασία της παραγωγής ρυζιού ζητεί ο Καράογλου

Ο βουλευτής της ΝΔ συναντήθηκε με ρυζοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης - «Να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς των δασμών για το εισαγόμενο ρύζι»

Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα προστατεύουν την εγχώρια παραγωγή ρυζιού και θα τη βοηθούν να παραμείνει ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές ζητά από την Κυβέρνηση ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με ρυζοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης, στέκεται στο πλευρό τους αφού προηγουμένως τους άκουσε να του εκφράζουν έντονες αμφιβολίες αναφορικά με την ποιότητα της ποσότητας ρυζιού που εισάγεται από ασιατικές χώρες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.    

Όπως επισημαίνεται, στη διάρκεια της συζήτησης η αντιπροσωπεία των ρυζοκαλλιεργητών έθεσε στον κ. Καράογλου δυο θέματα που άπτονται οικονομικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά στο οικονομικό, τον ενημέρωσαν πως οι εισαγωγές ρυζιού που σημειώνονται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ασιατικές χώρες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε απώλεια αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής ρυζιού κατά 7%, αγγίζοντας ακόμα και τα 95 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Σχετικά με το υγειονομικό σκέλος, σύμφωνα με τους ρυζοκαλλιεργητές, το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου ρυζιού προέρχονται από χώρες της Ασίας εγείρει πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το αν πληρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τη χρήση φυτοφαρμάκων και την υπολειμματικότητά τους.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στην ενημέρωση, πρόκειται για φυτοφάρμακα τα οποία πέρα από επιβλαβή πωλούνται ιδιαίτερα φθηνά στο εμπόριο, με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας εκτός ευρωπαϊκού εδάφους να διατηρείται χαμηλό και στη συνέχεια η τελική αξία του εισαγόμενου ρυζιού να είναι χαμηλότερη και μη ανταγωνιστική συγκριτικά με την εγχώρια παραγωγή.  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο κ. Καράογλου καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των δασμών για το εισαγόμενο ρύζι κατά το 2022, ώστε η εγχώρια αγορά να παραμείνει ανταγωνιστική.

Ακόμη ζητά να ενημερωθεί με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι πραγματοποιούνται οι κατάλληλοι υγειονομικοί έλεγχοι στο εισαγόμενο ρύζι που προέρχεται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και αν πραγματοποιούνται έλεγχοι για πιθανές ελληνοποιήσεις εισαγόμενου ρυζιού από το εξωτερικό.