Skip to main content

Μέτρα Μακρόν για την καταπολέμηση της φτώχιας στη Γαλλία

Το «Μουσείο του Ανθρώπου» στο Τροκαντερό επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος για να παρουσιάσει τη στρατηγική του για την καταπολέμηση της φτώχιας

Με 8 δις ευρώ για την τετραετία, ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει «στην ανατροπή των ανισοτήτων του πεπρωμένου» όπως ονομάζει την αναπαραγωγή της φτώχειας στα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως και κυρίως τους νέους.

Υπογράμμισε ότι απαιτούνται έξι γενιές για να κατορθώσει ένα άτομο γεννημένο στη φτώχια να περάσει στη μεσαία τάξη. Έτσι μια από τις προτεραιότητες της στρατηγικής Μακρόν είναι η εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία. Ανήγγειλε τη δημιουργία 30.000 επιπλέον θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ακόμη ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 1,2 δις ευρώ στις κοινότητες που έχουν άμεσα ανάγκη, την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού για παιδιά  προσχολικής ηλικίας καθώς και τη διανομή 200.000 πρωινών γευμάτων στα σχολεία «για να μην υπάρχουν παιδιά με άδειο στομάχι».

Θεμελίωση του κράτους πρόνοιας του 21ου αιώνα

Παράλληλα η εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική έως την ηλικία των 18 χρόνων. Έκανε λόγο για ένα είδος «παραλογισμού του υπάρχοντος συστήματος» που αφορά τις υπηρεσίες για την ανεργία και την ένταξη στον εργασιακό βίο και υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος με ένα «καθολικό εισόδημα απασχόλησης» και τη θεμελίωση του κράτους πρόνοιας του 21ου αιώνα.

Μετά τη διακήρυξη των 8 δις ευρώ κατά της φτώχιας και τη σημερινή του ομιλία ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να καταρρίψει την ιδέα του «προέδρου των πλουσίων» και να ικανοποιήσει την αριστερά πτέρυγα του κόμματός του.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle