Skip to main content

Μετρά πληγές μετά τον σεισμό η Νέα Ζηλανδία, στα δύο δισ. οι ζημιές

Απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας - Στα δύο δισ. δολάρια το κόστος των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα και κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Οι ζημιές, πάντως, είναι τεράστιες και το κόστος τους -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια.

Οι αρχές είχαν εκδόσει προειδοποίηση για την πιθανότητα τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων, η οποία ώθησε τον πληθυσμό του νησιώτικου κράτους να καταφύγει σε υψώματα. Αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και τα 2,5 μέτρα στις ακτές της της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σε δημοσιογράφους ότι «ήταν το πιο μεγάλο σοκ που θυμάμαι στο Ουέλιγκτον».

Στο Ουέλιγκτον προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν οι κάτοικοι έσπευσαν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτήριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

«Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες», είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας λειτούργησε κανονικά, ενώ το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έπεσε στα 0,7086 του δολαρίου ΗΠΑ μετά το σεισμό (από 0,7125), αλλά ανέκαμψε στα 0,7110.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή.