Skip to main content

Μέτρα στήριξης: Μεταφορά αδειών λόγω πανδημίας- Παράταση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού στην τροπολογία που κατατέθηκε

Η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι ρυθμίσεις, συνδέονται κατά κύριο λόγο με την πανδημία του κορωνοϊού και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (που έχουν ήδη ανακοινωθεί ώστε να υπάρχει ορατότητα για τις προθέσεις της Πολιτείας).

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

- Εντάσσονται οι εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

- Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

- Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

- Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

- Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

- Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.

- Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

- Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα:

- Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

- Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.