Skip to main content

Μέτρα ζητά η Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, μετά την ετήσια Γενική Συνέλευσή της, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να ληφθούν «μέτρα θεσμικού περιεχομένου με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δι
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, μετά την ετήσια Γενική Συνέλευσή της που πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να ληφθούν «μέτρα θεσμικού περιεχομένου με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση ζητά:

Α) Να αντιμετωπιστεί η ανάγκη να ιδρυθούν νέα Διοικητικά Δικαστήρια και συγκεκριμένα: Πρωτοδικεία σε κάθε πρωτεύουσα νομού και Εφετείο σε κάθε περιφέρεια. Άμεσα δε να ιδρυθούν τα εξαγγελθέντα από την κυβέρνηση νέα δικαστήρια.

Β) Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών κατά 150 σε βάθος τριετίας λόγω της μεταφοράς υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και των υπαλλήλων της γραμματείας των Διοικητικών Δικαστηρίων και ειδικότερα υπαλλήλων με γνώσεις πληροφορικής, ώστε να καταστεί δυνατό να παρασχεθεί από αυτά αποτελεσματική και άρα επίκαιρη δικαστική προστασία στον Έλληνα πολίτη.

Ακόμη, η Γενική Συνέλευση:

-Αξιώνει ενόψει του ότι παρατηρείται σημαντική πρόοδος στον τομέα της στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων, να προγραμματιστεί και να υλοποιηθεί άμεσα η αξιοπρεπής (μετα)στέγαση και των υπολοίπων δικαστικών καταστημάτων τους, τα οποία στερούνται κατάλληλης κτιριακής υποδομής και να λαμβάνεται πρόνοια για τη συντήρησή τους, με προτεραιότητα στα Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά.

-Αξιώνει να ολοκληρωθεί και επεκταθεί το πρόγραμμα μηχανοργάνωσης των Διοικητικών Δικαστηρίων και να χορηγηθεί ηλεκτρονικός υπολογιστής σε όλους του δικαστικούς λειτουργούς.

-Αξιώνει τα δικαστήρια να αυτοδιαχειρίζονται τα κονδύλια (πάγια χορηγήματα) που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών τους.

-Αξιώνει ενόψει των νέων ασφαλιστικών δεδομένων να εφαρμοσθούν οι κανόνες διαδοχικής ασφάλισης για τη συνολική δικηγορική υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών.

-Αξιώνει την κατάργηση της διάταξης με την οποία θεσπίστηκε οκτάμηνο για έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

-Εκφράζει την ικανοποίησή της για την κατάρτιση νομοσχεδίου με το οποίο επαναφέρεται ο θεσμός του αυτοδιοικήτου των μεγάλων δικαστηρίων.

-Εκφράζει την έντονη ανησυχία για τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ζητά από την Πολιτεία να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του.