Skip to main content

Μετρό: Και δεύτερο μουσείο για τις αρχαιότητες - Αυτοψία Μητσοτάκη σε Αγία Σοφία

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον σταθμό Αγία Σοφία όπου ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η επανατοποθέτηση μέρους των αρχαιοτήτων.

Ένα δεύτερο μουσείο το οποίο θα φιλοξενήσει αρχαιότητες οι οποίες ήλθαν στο φως, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών εργασιών στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης, πρόκειται να κατασκευαστεί, σε χώρο πλησίον του σταθμού Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική ανακοίνωση πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον σταθμό Αγία Σοφία όπου ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η επανατοποθέτηση μέρους των αρχαιοτήτων που είχαν βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο και είχαν απομακρυνθεί προσωρινά, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού.

Διαβάστε ακόμα - Θεσσαλονίκη: Επιστρέφουν στη θέση τους τα αρχαία του σταθμού Αγίας Σοφίας (vid)

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η οποία μίλησε στην Voria.gr το νέο μουσείο αρχαιοτήτων πρόκειται να γίνει σε έναν υπόγειο τριώροφο χώρο, μεταξύ των σταθμών Πανεπιστήμιο και Σιντριβάνι, όπου βρίσκεται ο επίσταθμος, όπου θα αλλάζουν γραμμή οι συρμοί του μετρό. Σε αυτόν τον χώρο ο οποίος έχει έκταση άνω των τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, θα τοποθετηθούν αρχαιότητες οι οποίες έχουν ανακαλυφθεί κατά το στάδιο των εργασιών κατασκευής των σταθμών του μετρό. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων του μετρό θα εκτεθεί και στο μουσείο το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή των αρχαιοτήτων στους δύο μουσειακούς χώρους θα γίνει με ευθύνη και υπόδειξη των αρχαιολόγων.

Την απόφαση να επισκεφθεί τον σταθμό Αγία Σοφία, πιθανότατα μεθαύριο Παρασκευή έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες της Εστίας, προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκοντας να απαντήσει και προς όσους αντιδρούν στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαιοτήτων οι οποίες βρέθηκαν στον γειτονικό σταθμό Βενιζέλου, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι αυτές θα επιστρέψουν κανονικά στην αρχική θέση τους, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. Η επιστροφή των αρχαιοτήτων στο σταθμό Αγία Σοφία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Αφορά ακέραια τμήματα της πλατείας που είχε εντοπισθεί κατά την εκσκαφή. Τα ευρήματα αυτά βρίσκονταν σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά τοποθετούνται πλησιέστερα προς το σημείο του δρόμου και θα είναι πλέον ορατά για το κοινό.