Skip to main content

Μετρό: Οριστική απόφαση για απόσπαση των αρχαίων - Προχωράει η μελέτη

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου - Χωρίς Μπουτάρη το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα

Τη μελέτη κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων επεξεργάζεται τις ημέρες αυτές η Αττικό Μετρό, οι υπηρεσίες της οποίας θεωρούν οριστικά ανέφικτη την κατασκευή του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ. Αυτό ανέφερε στην Voria.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και αυτή τη θέση, η οποία φαίνεται πως είναι τελεσίδικη, θα παρουσιάσει στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η οποία συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εργασίες κατασκευής του μετρό.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταχιάος «από την γραπτή ενημέρωση που έχω από τους αρμόδιους μηχανικούς της Αττικό Μετρό δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί ο σταθμός με την παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους κατά την περίοδο των εργασιών». Συνεπώς, αναφέρει, είναι χαμένος χρόνος η συνέχιση της αναζήτησης λύσης η οποία ακόμη δεν έχει βρεθεί, παρότι αναζητείται εδώ και πέντε χρόνια. Άλλωστε, αυτό προκύπτει, όπως επισημαίνει και από τις πολλές και σοβαρές παρατηρήσεις τις οποίες έκαναν οι μηχανικοί της Αττικό Μετρό επί της μελέτης του αναδόχου, η οποία προέβλεπε την κατασκευή του σταθμού με τις αρχαιότητες in situ. Υπενθυμίζει, δε, πως οι απορριπτικές παρατηρήσεις έγιναν ενόσω ήταν η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό η οποία υποστήριζε αυτήν τη λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα αποσταλεί προς τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη οι οποίες στη συνέχεια θα την προωθήσουν προς συζήτηση και έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό εκτιμά πως όλα αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο η κύρια φάση των εργασιών κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου.

Εστάλησαν 97 προσκλήσεις

Ο σταθμός Βενιζέλου αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση γύρω από το μετρό η οποία θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν συνολικά 97(!) άτομα, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό, του αναδόχου, φορέων, επιμελητηρίων, αρχαιολογικών υπηρεσιών κ.ο.κ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν θα παραστούν στη συνεδρίαση. Την κυβερνητική πρόταση υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα την παρουσιάσει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Άλλωστε, υπέρ αυτής της λύσης συνηγορεί ήδη από το 2014 και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Δεν θα συμμετέχει ο Μπουτάρης

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν πρόκειται να παραστεί ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος, ως γνωστόν, έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τις αρχαιότητες in situ. «Η θέση μου είναι γνωστή, την έχω πει πολλές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει νόημα να πάω. Άλλωστε σε ό,τι με αφορά, η παρουσία μου προκαλεί πολιτικές προστριβές καθώς στρέφονται εναντίον μου διάφοροι και δεν είναι χρήσιμο αυτή η διαμάχη να επισκιάσει τη συζήτηση και εν τέλει την επίλυση του θέματος» δήλωσε στην Voria.gr ο κ. Μπουτάρης. Σημείωσε, ωστόσο, πως η Ένωση Πολιτών θα παραστεί, θα εκπροσωπηθεί από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Παπαμίχο ο οποίος θα μεταφέρει τη θέση υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων. Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Κίνησης η οποία έχει συσταθεί για την προστασία των αρχαιοτήτων ο κ. Μπουτάρης είπε πως αυτές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, χωρίς να αποκλείεται και η άσκηση ένδικων μέσων.