Skip to main content

Μετρό Θεσσαλονίκης: Από ποιες περιοχές φεύγουν οι λαμαρίνες το επόμενο διάστημα

Σταδιακά αποδίδονται με τις απαραίτητες διαμορφώσεις όλα τα κατειλημμένα σημεία γύρω από τα εργοτάξια– Αμφιδρομείται και πάλι η 26ης Οκτωβρίου

Στη σταδιακή απελευθέρωση όλων των χώρων που παρέμεναν επί χρόνια περιχαρακωμένοι από τις λαμαρίνες των εργοταξίων του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά η Αττικό Μετρό ΑΕ.

Με την κατασκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό, μία προς μία αποδίδονται στο κοινό οι κατειλημμένες εκτάσεις γύρω από τους σταθμούς με τις απαραίτητες διαμορφώσεις δρόμων, πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου. Μέσα στους επόμενους μήνες θα απομακρυνθούν όλες οι περιφράξεις με εξαίρεση μόνο στα τμήματα που βρίσκονται στις εισόδους των σταθμών, που θα παραμείνουν για λόγους ασφαλείας μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μετρό. Ήδη, πάντως, έπειτα από πολλά χρόνια σημαντικές εκτάσεις έχουν ήδη απελευθερωθεί, ενώ δρόμοι, όπως η Δελφών και η 26ης Οκτωβρίου, έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν σύντομα στην προ των εργασιών μορφή τους.

Η Voria.gr παρουσιάζει την εξέλιξη των εργασιών στους εννέα σταθμούς και τις αλλαγές που αυτές θα φέρουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός

Ήδη οι λαμαρίνες απομακρύνθηκαν, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και διαμόρφωση του χώρου μπροστά από τον σταθμό. Απομένει μόνο ένα μικρό κομμάτι, το οποίο θα γίνει τελευταίο, καθώς είναι απαραίτητο για την είσοδο διαφόρων υλικών. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κρασπεδώσεων στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Αναγεννήσεως, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Πλατείας Δημοκρατίας

Άμεσα θα αποδοθεί το νότιο τμήμα, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι κρασπεδώσεις. Ταυτόχρονα, έχει ήδη εγκριθεί η κυκλοφοριακή μελέτη και το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αμφιδρομηθεί και η 26ης Οκτωβρίου στο τμήμα από τη Μοναστηρίου μέχρι την Πολυτεχνείου, όπως ίσχυε και πριν από την έναρξη των εργασιών του μετρό.

Βενιζέλου

Στον σταθμό που αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» του έργου ταυτόχρονα με τις τελευταίες αποσπάσεις αρχαιοτήτων εξελίσσονται οι κατασκευαστικές εργασίες στα σημεία όπου έχουν αποσπαστεί τα ευρήματα. Στην ανατολική πλευρά της νότιας εισόδου, στο Μπεζεστένι, απομένουν αρχαιολογικές εργασίες σε βάθος περίπου 30 πόντων, μέχρι δηλαδή το σημείο όπου θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες του σταθμού. Στο συγκεκριμένο τμήμα είχε ανατεθεί και επιπλέον αρχαιολογική έρευνα, οι οποία ωστόσο δεν επηρεάζει το ξεκίνημα των εργασιών. Στη δυτική πλευρά της νότιας εισόδου συνεχίζονται κανονικά οι αρχαιολογικές εργασίες με τις αρχαιότητες να έχουν μεταφερθεί σε μεγάλο ποσοστό και να υποσκάπτονται τα υποκείμενα στρώματα.

Διαβάστε ακόμη: Σε έναν μήνα ολοκληρώνεται η απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου

Αγίας Σοφίας

Το νότιο τμήμα ολοκληρώθηκε και αποδόθηκε. Στο βόρειο τμήμα ο σταθμός και οι είσοδοι είναι κατασκευασμένοι, αλλά συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες στην Πλατεία Μοναστηριωτών, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα γίνει και η τελική διαμόρφωση.

Σιντριβάνι

Ολοκληρώθηκε και αποδόθηκε.

Πανεπιστήμιο

Τελείωσε ο σταθμός και αποδόθηκαν τα πεζοδρόμια και η οδός 3ης Σεπτεμβρίου. Απομένει ένας τμήμα μπροστά από τη Φοιτητική Λέσχη, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κατόπιν συνεννόησης με το ΑΠΘ και να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Παπάφη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και χώρος θα διαμορφωθεί με βάση πρωτόκολλο συνεργασίας με το Παπάφειο ίδρυμα και θα απελευθερωθεί.

Ευκλείδης

Οι εργασίες κατασκευής του σταθμού έχουν ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα θα αποδοθούν στο κοινό περίπου 500 τ.μ. διαμορφωμένα με πράσινο επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως.

Φλέμιγκ

Άμεσα θα ασφαλτοστρωθεί το κομμάτι στη συμβολή των οδών Δελφών και Μακεδονίας.

Ανάληψη

Ολοκληρώνονται αυτό το διάστημα οι κρασπεδώσεις στην οδό Δελφών, πέριξ του σταθμού.

25ης Μαρτίου

Ήδη δόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα των οδών Σόλωνος και Χαλκιδικής στην περιοχή της Μαρτίου. Το εργοτάξιο από την πλευρά του Πάρκου Μηνά Πατρικίου (Οδό Κρήτης) θα παραμείνει για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς αποτελεί πύλη εισόδου για τις σήραγγες.

Διαβάστε επίσης: Σταθμός Μετρό στη Μαρτίου: Λαμαρίνες τέλος σε μεγάλο τμήμα – «Συνεπείς απέναντι στην πόλη»

Βούλγαρη

Έχει αποδοθεί η οδός Παπαδάκη στο σύνολό της. Έχει κατασκευαστεί και το τμήμα που καταλάμβανε το εργοτάξιο επί της Βούλγαρη και άμεσα αποδίδεται ο δρόμος και το πεζοδρόμιο.

Νέα Ελβετία

Ο σταθμός είναι ολοκληρωμένος και απομένουν οι λαμαρίνες στην οδό Μ. Ψελλού. Η τελική διαμόρφωση της περιοχής πέριξ του σταθμού θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς, καθώς έχει κατατεθεί πρόταση να διαμορφωθεί πάρκινγκ και τερματικός σταθμός αστικών λεωφορείων.