Skip to main content

Μετρό Θεσσαλονίκης: Γιατί επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον σταθμό Βενιζέλου

Οι δύο ερμηνείες που υπάρχουν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και η πραγματικότητα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης προκάλεσε ποικίλα σχόλια και τροφοδότησε διάφορα σενάρια. Συνετέλεσε σε αυτό, το γεγονός ότι η επίσκεψη ήταν αιφνίδια, καθώς δεν είχε περιληφθεί στο επίσημο πρόγραμμά του, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την πόλη την περασμένη Τετάρτη 19 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του νέου επιβατικού σταθμού του αεροδρομίου "Μακεδονία". Υπενθυμίζεται ότι τον πρωθυπουργό ξενάγησαν στο εργοτάξιο ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Γιώργος Διδασκάλου και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος.

Οι κυρίαρχες ερμηνείες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο τριήμερο, σχετικά με αυτήν την επίσκεψη είναι δύο και διατάσσονται σε ευθεία ταύτιση με τα δύο στρατόπεδα τα οποία έχουν σχηματιστεί ως προς τη διαχείριση των αρχαιοτήτων οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί το 2012 κατά τις ανασκαφικές εργασίες στον συγκεκριμένο σταθμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της λύσης για την κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, η επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν συμβολική και ο Κ. Μητσοτάκης ήθελε να εκπέμψει μέσω αυτής το μήνυμα πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις.

Άλλωστε υπέρ της κυβερνητικής επιλογής συνηγορεί και η φημολογούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο φέρεται να απέρριψε με οριακή πλειοψηφία (13 ψήφους έναντι 12) τις προσφυγές κατά της λύσης για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Απόφαση, η οποία βεβαίως ακόμη δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί και της οποίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σύνολο του σκεπτικού, τόσο των μελών της πλειοψηφίας όσο και αυτών που μειοψήφησαν.

Η δεύτερη ερμηνεία, η οποία διατυπώνεται κυρίως σαν ευχή, εκπορεύεται από την πλευρά όσων αντιδρούν στην προωθούμενη λύση και επιμένουν σε αυτήν της κατασκευής του σταθμού με τις αρχαιότητες στη θέση τους. Οι υποστηρικτές αυτής της λύσης θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις, στις οποίες προσετέθη προ ημερών και η ανοιχτή επιστολή δεκάδων πανεπιστημιακών κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι ζητούν οι αρχαιότητες να μείνουν στη θέση τους. Άλλωστε, η πρώτη γραμμή άμυνας των υποστηρικτών τής in situ παραμονής των αρχαιοτήτων, μετά τις πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη των προσφυγών τους από το ΣτΕ, ήταν να καλέσουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει την απόφασή του σχετικά με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Από το ρεπορτάζ της Voria.gr προκύπτει ότι η αλήθεια σχετικά με την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου είναι κάπου στη μέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό, αμέσως μετά τη διαρροή της πληροφορίας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου έγινε αποδέκτης απόψεων οι οποίες ζητούσαν να αναθεωρηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον επίμαχο σταθμό. Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκαν τόσο από παράγοντες της Θεσσαλονίκης όσο και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου ο οποίος πρότεινε ως λύση την κατάργηση του σταθμού και τη μετατροπή του σε αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι απόψεις αυτές έφτασαν ως το πρωθυπουργικό γραφείο. Μετά, δε, και την επιστολή των πανεπιστημιακών, υπήρξε κάποιος προβληματισμός σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του σταθμού. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, κοινωνός αυτού του προβληματισμού έγινε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εστάλησαν συγχρόνως και οι απόψεις όσων πιστεύουν ότι κατ' αρχάς η λειτουργία του σταθμού είναι αναγκαία κι επίσης ότι η καλύτερη λύση για την κατασκευή του είναι αυτή της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός ζήτησε να επισκεφθεί το εργοτάξιο προκειμένου να έχει ίδια άποψη. Κάτι τέτοιο δεν είχε νόημα να γίνει στο παρελθόν καθώς οι αρχαιότητες είχαν καταχωθεί. Κάπως έτσι οργανώθηκε η επίσκεψη της περασμένης Τετάρτης και η αναλυτική ενημέρωση από τους κ. Καραγιάννη, Διδασκάλου και Ταχιάο. Σύμφωνα με πηγή της Voria.gr, μετά το πέρας της ξενάγησης ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δήλωσε προς τα παριστάμενα στελέχη πως "πρόκειται για πολύ σημαντικές αρχαιότητες" οι οποίες όμως "μπορούν να συνυπάρξουν με ένα στοιχείο της σύγχρονης πόλης όπως είναι ο σταθμός του μετρό. Θα πρέπει να συνδυαστεί ένα στοιχείο της σύγχρονης πόλης με τα αρχαιολογικά ευρήματα".

Ο πρωθυπουργός πείστηκε, επίσης, ότι ο σταθμός είναι απολύτως απαραίτητος για το κέντρο της πόλης και συνολικά για το έργο και φέρεται να κατέληξε λέγοντας «προχωράμε όπως έχουμε πει». Σύμφωνα, μάλιστα, με μία εκδοχή την οποία μετέφερε στη Voria.gr αρμόδια πηγή, «μετά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να απαντήσει ο ίδιος στους πανεπιστημιακούς οι οποίοι συνυπέγραψαν την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή, θέλοντας να τους διαβεβαιώσει για την ορθή και ασφαλή διαχείριση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων».