Skip to main content

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες - Τι γίνεται στη Βενιζέλου

Μετά την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου, θα επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες που αποσπάστηκαν. Τι συζητήθηκε σε σημερινή σύσκεψη στην Αττικό Μετρό

Οι αρχαιολογικές εργασίες σε όλους τους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης έχουν ολοκληρωθεί πλην σε αυτόν της Βενιζέλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και νέα ευρήματα, αυτή τη φορά ρωμαϊκής εποχής.

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στα γραφεία της Αττικό Μετρό, με την κατασκευάστρια κοινοπραξία και όλους τους εμπλεκόμενους, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, συζητήθηκε η πορεία του έργου συνολικά, αλλά και οι επί μέρους τομείς του.

Διαβάστε: Η πορεία των εργασιών σε όλους τους σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης

Για τις αρχαιολογικές εργασίες, όπως έγινε γνωστό, αυτές έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις του έργου, πλην του σταθμού Βενιζέλου, όπου συνεχίζεται η ανασκαφή.

Ειδικότερα, για το σταθμό Βενιζέλου μέχρι σήμερα, έχει αποσπασθεί το οδόστρωμα της Μέσης Οδού ‘decumanusmaximus’ ολόκληρο (ανά τμήματα), όπως περιγράφεται στην εγκεκριμένη μελέτη, μαζί με τα υποκείμενα οδοστρώματα, έως την άνω επιφάνεια των υποκείμενων αγωγών ΑΓ12 και ΑΓ13. Είχε προηγηθεί ανασκαφική έρευνα στα ενδιάμεσα διαστήματα των προς απόσπαση τμημάτων και υπολείπεται η απόσπαση της αρχαιολογικής ενότητας D28.

Επίσης αποσπάστηκε ολόκληρο το νοτιότερο τμήμα του cardo (C1), αποδομήθηκαν οι λασπόκτιστοι τοίχοι από το προσωπικό της εξειδικευμένης εταιρείας INTERGEO ΕΠΕ και έχει αποσπασθεί το τετράπυλο και οι πεσσοί.

Στην οριοθετημένη περιοχή στο Νότιο τμήμα του σταθμού, όπου σε παλαιότερη ανασκαφή είχε εντοπισθεί υδράργυρος, εκτελέστηκαν εργασίες απόσπασης με την συνεχή επίβλεψη της INTERGEO ΕΠΕ με χρήση ειδικών Μ.Α.Π. βάσει των προτάσεων της εταιρείας που υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, οι αρχαιότητες θα επανατοποθετηθούν στην αυτή θέση, διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι.

Τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες προσωρινής αντιστήριξης της Βόρειας Πρόσβασης του Σταθμού «Βενιζέλου», απαραίτητες για την έναρξη αρχαιολογικής ανασκαφής στην εν λόγω περιοχή. Ολοκληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 και κατόπιν ξεκίνησε η αρχαιολογική ανασκαφή η οποία διενεργείται σε έκταση 323,00 τ.μ. και θα φτάσει σε βάθος 9,5μ. περίπου. Υπολείπεται επίσης η αρχαιολογική έρευνα στο ΝΑ φρέαρ του Σταθμού, σε έκταση 83 τ.μ. και σε βάθος 7,5μ. περίπου.

Σημειώνεται ότι οι ρωμαϊκές αρχαιότητες αφορούν σε κατασκευές, συγκρότημα λουτρικών εγκαταστάσεων, αγωγούς ύδρευσης και καλύπτουν την περίοδο από τον 3ο ως τον 6ο/7ο αιώνα, φωτίζουν δε την εικόνα του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής.