Skip to main content

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα οι εργαζόμενοι

Πάνε ένα μήνα οι απολύσεις 40 εργαζομένων στο κατασκευαστικό τμήμα του μετρό. Εκκρεμεί η κρίσιμη συνάντηση κοινοπραξίας με υπουργείο και Αττικό Μετρό.

Εβδομάδα την εβδομάδα, μήνα τον μήνα, προσπαθούν να αποφύγουν τον μπαμπούλα της ανεργίας, οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης αφού το έργο της βασικής γραμμής έχει μπει στη βαθιά κατάψυξη με αποτέλεσμα, μαζί με όλα τα αρνητικά επακόλουθα, η ανεργία να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη, των κεφαλών των ....εργαζομένων, είτε στο κατασκευαστικό τομέα, είτε στα σκάμματα της αρχαιολογίας.

Τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση και προσωρινά, γλύτωσαν την απόλυση 40 από τους 79 εργαζόμενους στα κατασκευαστικά, που επρόκειτο να απολυθούν σήμερα Δευτέρα.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις από πλευράς Σωματείου προς τη Κοινοπραξία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/7 συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και αφού οι εργαζόμενοι ήταν για τρεις εβδομάδες σε υποχρεωτική άδεια. Οι εκπρόσωποι τoυ εργολάβου, που είχαν προειδοποιήσει για απολύσεις, πρότειναν την εκ περιτροπής εργασίας, δύο ημέρες την εβδομάδα. Τελικώς, μετά από διαπραγμάτευση, τα 40 άτομα που θα απολύονταν, οδηγούνται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, ενώ οι 39 τεχνικοί που είναι απαραίτητοι για λόγους ασφαλείας στα εργοτάξια, θα εργάζονται κανονικά.

Οι διαθέσιμοι, στο διάστημα αυτού του μήνα, θα παίρνουν το 50% του μισθού τους και ένα επιπλέον 10% από τον ΟΑΕΔ, ενώ θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Ουσιαστικά αυτό που επιτεύχθηκε από πλευράς εργαζομένων, είναι η παράταση ενός μήνα πριν την έξοδο στην ανεργία. Αν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματα του έργου, αν δηλαδή δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία κοινοπραξία- υπουργείο- Αττικό Μετρό ΑΕ, η ανεργία αποτελεί τη μόνη βεβαιότητα για τους εργαζομένους.

Όπως έχει γράψει η Voria.gr, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την τελευταία συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ των «τριών» και η οποία καθυστέρησε κοντά ένα μήνα, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Ο γ.γραμματέας του αρμοδίου υπουργείου έχει δηλώσει ότι στο επόμενο διάστημα θα προσκληθούν τα άλλα δύο εμπλεκόμενα μέρη, στη συνάντηση που εκκρεμεί.