Skip to main content

Μετρό: Μεταφέρονται οι ρωμαϊκές αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου - Συνεχίζεται η ανασκαφή

Μετά την απόφαση του ΚΑΣ, ξεκίνησε η μεταφορά των αποσπασμένων αρχαιοτήτων, ενώ η ανασκαφή θα συνεχιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος.

Αποσπάται από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό το ρωμαϊκό και ελληνιστικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και ήδη ξεκίνησε η μεταφορά των ευρημάτων.
Στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης το ΚΑΣ αποφάσισε να αποσπαστούν τα ευρήματα και να εκτεθούν στο μέλλον σε μουσειακό χώρο που θα υποδείξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμηΣταθμός Βενιζέλου: «Ναι» από ΚΑΣ στην απόσπαση των ρωμαϊκών και ελληνιστικών καταλοίπων

Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στη β΄ φάση των ανασκαφών προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση της Θεσσαλονίκης κατά τους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους.

Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 3ο ως τον 5ο/6ο αιώνα μ.Χ. και αφορούν σε δίκτυο υποδομών από τα καταστρώματα των δύο κεντρικών δρόμων -decumanus maximums και cardo στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου- καθώς και σε πλήθος κινητών ευρημάτων, όπως πολυάριθμα νομίσματα, άφθονη κεραμική υστερορωμαϊκών χρόνων (3ος αι.) και ύστερης αρχαιότητας (4ος-6ος αι.), γυάλινα, μαρμάρινα, σιδερένια, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα.

Στην απόφαση του ΚΑΣ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ψηφιδωτό δάπεδο του 2ου-3ου μ.Χ. αιώνα που ανήκει σε πρωιμότερο λουτρικό συγκρότημα, του οποίου οι πλήρεις διαστάσεις θα διερευνηθούν μετά την απόσπαση, προκειμένου να καταστεί σαφής η κάτοψή του. Στην περίπτωση που τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία σώζονται αποσπασματικά, τότε θα αποσπαστεί μόνο το δάπεδο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα υποδείξει τον χώρο έκθεσή τους.

Η εύρεση των αρχαιοτήτων αυτών φωτίζει την αστική οργάνωση της Θεσσαλονίκης κατά τους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους, ενώ η ανακάλυψη αντικειμένων που σχετίζονται με τη λατρεία πιθανόν παραπέμπει σε χώρο λατρείας δημόσιας χρήσης. Ωστόσο αυτό προς το παρόν παραμένει ως υπόθεση εργασίας και αναμένεται η μελέτη του ανασκαφικού υλικού για να την επιβεβαιώσει ή να την απορρίψει.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και στα κατώτερα στρώματα και σε περίπτωση που εντοπισθούν κατασκευές του 4ου -3ου αιώνα π.Χ. (δηλαδή της Θεσσαλονίκης επί εποχής του ιδρυτή της, Κάσσανδρου), και εφόσον παρουσιάζουν πληρότητα και καλή διατήρηση θα αποσπασθούν.