Skip to main content

Συμφωνία με τις τράπεζες έως το τέλος του 2016 θέλει η ΜΕΒΓΑΛ

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της επιχείρησης και ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ.

Ολοκληρώθηκε η επισκόπηση (IBR) της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. και η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία προσδοκά, μέχρι το τέλος του έτους, να έχει οριστική θετική έκβαση το μείζον ζήτημα που απασχολεί την εταιρεία, αυτό της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού.

Το επόμενο διάστημα είναι περίοδος διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες Τράπεζες, από τις οποίες η εταιρεία δεν ζητάει κούρεμα δανείων, αλλά μείωση των επιτοκίων και μία μικρή περίοδο χάριτος, προκειμένου να ολοκληρώσει τις κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης ώστε ανετότερα να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Η ΜΕΒΓΑΛ πλέον, μετά την αποχώρηση της οικογενείας Παπαδάκη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Χατζάκου και τη ΔΕΛΤΑ, ελέγχεται από την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και τη ΔΕΛΤΑ ( η κάθε πλευρά έχει μετοχικό μερίδιο 43,18%), ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχει και η οικογένεια Συμεωνίδη 13,62%.

Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί business plan για την πενταετία 2016-2020, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς στο εσωτερικό και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, στόχος που θα υλοποιηθεί με την εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας, τις συνέγειες με τη ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας των δύο γαλακτοβιομηχανιών, τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών. Να σημειωθεί ότι στην πορεία προς την ανάκαμψη η ΜΕΒΓΑΛ υποστηρίζεται από τους εργαζομένους της με τους οποίους έχει συμφωνηθεί επιχειρησιακή σύμβαση για 2+1 έτη, που προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις αμοιβών, ανάλογα με το ύψος του μισθού.

Η ΜΕΒΓΑΛ, σε μία περίοδο κάμψης της κατανάλωσης και όξυνσης του ανταγωνισμού, αντιμετώπισε πιέσεις στις πωλήσεις, μείωση του κύκλου εργασιών, εμφάνισε ζημίες και είχε προβλήματα ρευστότητας. Στα προβλήματα ρευστότητας οφείλεται και η δέσμευση των σημάτων της ΜΕΒΓΑΛ, στη Bartons Holdings, για το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ που είχε διατεθεί στη γαλακτοβιομηχανία.

Οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ, όπως πληροφορείται η Voria.gr, ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί από την Bartons για τις προθέσεις της, εάν επιθυμεί να έχει συνεργασία με τη γαλακτοβιομηχανία ή εάν προτιμά να εξοφληθεί η οφειλή ώστε να αρθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν.

Τα δάνεια της ΜΕΒΓΑΛ σήμερα είναι κοντά στα 54 εκατ. ευρώ και η εταιρεία, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης αναδιάρθρωσης, δεν ζητεί νέα δανειακά κεφάλαια.

Το 2015, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν μειωμένος στα 110 εκατ. ευρώ, αλλά οι εξαγωγές της παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και αντιστοιχούσαν στο 33% των συνολικών πωλήσεων. Μετά από φόρους και λόγω προβλέψεων απομείωσης απαιτήσεων παλαιοτέρων χρήσεων, τα αποτελέσματα ήταν ζημίες ύψους 14,3 εκατ. ευρώ.