Skip to main content

Μεξικό: Δεσμεύσεις για μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα επικίνδυνα κράτη για τους ανθρώπους του Τύπου. Τουλάχιστον 124 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί από το 2000

Στην ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των δημοσιογράφων θα προχωρήσει η μεξικανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλεχάντρο Ενσίνας, μία ημέρα αφού ένας αθλητικογράφος προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων στα ΜΜΕ που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα.

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα κράτη του κόσμου για τους ανθρώπους του Τύπου: τουλάχιστον 124 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί από το 2000, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Artículo.

Έξι δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί από τον Δεκέμβριο, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, όπως ανέφερε ο Ενσίνας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αρχηγό του Κράτους.

Εξ αυτών, μόνο ένας ήταν ενταγμένος σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που αποκαλείται Μηχανισμός Προστασίας των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων.

Το πρόγραμμα αυτό, που δημιουργήθηκε το 2012, προσφέρει πόρους όπως συστήματα παρακολούθησης, σωματοφύλακες και τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης των αρχών με «κουμπιά πανικού» σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δέχονται απειλές εξαιτίας της δουλειάς τους.

Σύμφωνα με τον Ενσίνας, 790 άνθρωποι έχουν ενταχθεί σε αυτόν τον Μηχανισμό, από τους οποίους 292 είναι δημοσιογράφοι και 498 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ορισμένες οργανώσεις καταγγέλλουν ωστόσο ότι το πρόγραμμα δεν κάνει τίποτα για να τερματιστούν οι επιθέσεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι γι' αυτές. Ο αριθμός των φόνων των δημοσιογράφων δεν έπαψε να αυξάνεται από το 2013 ως το 2017 -- ανάμεσα στα θύματα ήταν και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα.

Εννέα εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης δολοφονήθηκαν το 2018, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Artículο.

Ο Μηχανισμός προβλέπει μόνο «μέτρα αντίδρασης» και όχι «πρόληψης», σημείωσε ο Ενσίνας προσθέτοντας: «θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού των δημοσιογράφων που ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Ο Ενσίνας επισήμανε ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που ευθύνονται για τις δολοφονίες δημοσιογράφων ενδέχεται να είναι και δημόσιοι λειτουργοί, ή αιρετοί αξιωματούχοι.

Πέρα από ανθρώπους που «συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις», στις δολοφονίες δημοσιογράφων μπορεί να ενέχονται επίσης στελέχη «ακόμη και των αρχών από διάφορους τομείς», εξήγησε.

Tη Δευτέρα, η πολιτειακή εισαγγελία στη Σιναλόα ανακοίνωσε ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για τον φόνο του Ιβάν Καμάτσο, ο οποίος κάλυπτε αθλητικές ειδήσεις για τον ραδιοφωνικό σταθμό Altavoz. Ο 36χρονος δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής σε αυτοκινητόδρομο στην Πολιτεία, που αποτελεί πεδίο μάχης μεταξύ διαφόρων καρτέλ των ναρκωτικών.