Skip to main content

Μεξικό: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε ένοπλες συγκρούσεις σε θέρετρα

Στο Ακαπούλκο, μέλη μιας ένοπλης ομάδας «αυτοάμυνας» επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής εναντίον κατοίκων του χωριού Λα Κονσεψιόν.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στο Ακαπούλκο και στο Λος Κάμπος, δύο τουριστικά θέρετρα στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, που προστέθηκαν στο κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα.

Στο Ακαπούλκο (Πολιτεία Γκερέρο, νότια), μέλη μιας ένοπλης ομάδας «αυτοάμυνας» επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής εναντίον κατοίκων του χωριού Λα Κονσεψιόν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια γιορτή.

Σύμμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο αρμόδιο για τη δημόσια ασφάλεια στην Πολιτεία, τον Ρομπέρτο Άλβαρες Ερέδια. Τα μέλη της ομάδας αυτής επιτέθηκαν κατόπιν εναντίον ανδρών του στρατού και της αστυνομίας που έσπευσαν στο χωριό, αλλά απωθήθηκαν και τρεις από τους ενόπλους σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Ερέδια.  Η επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας είχε αποτέλεσμα να συλληφθούν άλλοι 30 από τους αυτόκλητους «φύλακες της κοινότητας» και ο ηγέτης τους, ο Μάρκο Αντόνιο Σουαστέγι Μουνιός, και να κατασχεθούν 580 δόσεις κάνναβης και επτά όπλα, δήλωσε ο εισαγγελέας της Πολιτείας, ο Χαβιέρ Ολέα.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε πληρωμένους εκτελεστές και μεξικανούς Πεζοναύτες, σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι στο Σαν Χοσέ δελ Κάμπο (Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ, βορειοδυτικά), σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι στρατιωτικοί που περιπολούσαν δέχθηκαν πυρά από επτά ένοπλους που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ακολούθησε καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών σε έναν αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Κάμπο Σαν Λούκας.

Οι στρατιωτικοί κατέσχεσαν επτά όπλα, πυρομαχικά και δύο αυτοκίνητα με πινακίδες της Καλιφόρνιας (νοτιοδυτικές ΗΠΑ), το ένα από τα οποία είχε δηλωθεί πως εκλάπη στην Τιχουάνα, στα σύνορα. Η Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ, μια περιοχή όπου παραθερίζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Ευρωπαίοι, βιώνει τους τελευταίους μήνες ένα εντεινόμενο κύμα βίας που συνδέεται με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Την Τρίτη, μια πενταμελής οικογένεια έγινε στόχος μιας εφόδου ενόπλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο γονείς και να τραυματιστούν τα τρία παιδιά. Κατά τα επίσημα στοιχεία, 499 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, αριθμός διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο.

(Φωτογραφία αρχείου)