Skip to main content

Μέχρι τέλος του έτους το πόρισμα για τα Τέμπη

Ιδιαίτερα χρονοβόρα αποδεικνύεται, τελικά, η διαδικασία έκδοσης του πορίσματος των Ελβετών και Ελλήνων ειδικών που πραγματοποίησαν αυτοψία στα Τέμπη.
Ιδιαίτερα χρονοβόρα αποδεικνύεται, τελικά, η διαδικασία έκδοσης του πορίσματος των Ελβετών και Ελλήνων ειδικών που πραγματοποίησαν αυτοψία στα Τέμπη, για τη μεθοδολογία αποκατάστασης του πρανούς στην κοιλάδα και το χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι επικίνδυνοι βράχοι και να διασφαλισθεί ότι δε θα υφίσταται κίνδυνος νέων κατολισθήσεων στην περιοχή.

Όπως αποκάλυψε σήμερα η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Από τα συμπεράσματά του θα εξαρτηθεί ο χρόνος εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει συγκροτηθεί για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην περιοχή, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει εκπονηθεί με ορίζοντα 40 ημερών. Σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, πάντως,  η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον δυο μήνες. Το σχέδιο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει ονομαστικοποίηση των ευθυνών για την ομαλή εξυπηρέτηση των οχημάτων, μέσω των παρακαμπτηρίων οδών, που έχουν επιλεγεί για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας.

Συντήρηση και επιπλέον μέσα

Η κ. Γερακούδη ξεκαθάρισε ότι βασική αρχή του σχεδίου είναι η ασφαλής διέλευση όλων των οχημάτων από τις παρακαμπτήριες οδούς και η ομαλή κυκλοφορία, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες των εορτών. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες βελτίωσης της σήμανσης και αποκατάστασης των προβλημάτων που υφίστανται στον ασφαλτοτάπητα του δρόμου Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης καθώς και στον οδικό άξονα των παραλίων του νομού Λάρισας, μέσω των οποίων διοχετεύεται η κίνηση των ΙΧ και των οχημάτων έως 3,5 τόνους. Για την καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στην Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων του Ν. Λάρισας αποσπάστηκε από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας προσωπικό 60 ατόμων. Οι επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία των παρακαμπτηρίων οδών προκειμένου να εξασφαλισθεί η 24ωρη τροχονομική κάλυψη του οδικού δικτύου. Επίσης, ειδικό γερανοφόρα όχημα θα εγκατασταθεί στο δρόμο Λάρισας-Ελασσόνας (Μελούνα) ώστε εάν απαιτηθεί, να είναι ταχύτατη η διαδικασία απομάκρυνσης βαρέων οχημάτων από το οδόστρωμα. Συνάμα, κατά μήκος των δύο δρόμων που εξυπηρετούν την παράκαμψη της κυκλοφορίας των ΙΧ από την εθνική οδό, θα αναπτυχθούν 4 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που θα παρέχουν κάλυψη όλο το 24ωρο.   

Κλιμάκιο μηχανικών


Σήμερα το σημείο της κατολίσθησης στα Τέμπη επισκέφθηκε ομάδα επιστημόνων του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των αιτίων του συμβάντος.

Αύριο κλιμάκιο μηχανικών με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Γιάννη Αλαβάνο θα επισκεφθεί το σημείο, ενώ θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, κ. Ντίνος Διαμάντος. Το ΤΕΕ λειτουργεί ως σύμβουλος της πολιτείας για την αποκατάσταση των προβλημάτων στα Τέμπη και αναμένεται να έχει ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία σε συνεργασία με την κοινοπραξία εταιριών που κατασκευάζει τα έργα στο κομμάτι Μαλιακός – Κλειδί.

Οι παρακαμπτήριοι

Η κυκλοφορία των οχημάτων, μέχρις ότου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα Τέμπη, θα γίνεται μέσω των παρακάτω παρακαμπτηρίων οδικών αξόνων:

1ος (Παραλιακός)

Λάρισα-Αγιά-Αγιόκαμπος-ΠΑΘΕ (αποκλειστικά για ΙΧ)
2ος (Κεντρικός)
Α) ΠΑΘΕ-Γυρτώνη-Τύρναβος-Ελασσόνα-Άγιος Δημήτριος-Κατερίνη (για ΙΧ και φορτηγά κάτω των 3,5 χρόνων)
Β) ΠΑΘΕ-Γυρτώνη-Τύρναβος-Ελασσόνα-Κοζάνη-Εγνατία (για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων)
3ος οδικός άξονας (Δυτικός)
Λάρισα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Παναγιά-Εγνατία (για βαριά φορτηγά)