Skip to main content

Η αποτίμηση της ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη - Στόχος η αλλαγή ατζέντας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα, άνοιξε την πολιτική του ομπρέλα και δείχνει να ετοιμάζεται για εκλογές

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση επέλεξε να εξαπολύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum στην κεντρική ομιλία του. Δεν ζήτησε εκλογές, πλην όμως δήλωσε έτοιμος γι' αυτές και με σχέδιο, ενώ κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα (για πόσο άγνωστο).

Ο κ. Τσίπρας επιδίωξε να δείξει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει και πάλι. Απέφυγε τις αναφορές σε θέματα του παρελθόντος, παρά μόνο όταν ήθελε να δώσει παραδείγματα επιτυχούς αντιμετώπισης ζητημάτων που ανέκυπταν επί κυβερνήσεώς του και προσπάθησε βασιζόμενος σε πολύ συγκεκριμένους άξονες να αποδομήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας στην καθαρά πολιτική ομιλία του, με εξαίρεση την τελευταία της ενότητα των άμεσων μέτρων, επιχείρησε να καταστήσει σαφείς τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές του κόμματός του με το κυβερνών κόμμα.

Ήρεμος, σταθερός, χωρίς να χρησιμοποιήσει πολλές κορώνες (εκτός της πολιτικής εξαπάτησης, που τη χρησιμοποίησε αρκετές φορές), έβαλε το νέο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο εμφανώς στηρίζεται στην επιστροφή στις αριστερές ρίζες του (αναφορές σε κράτος, δημόσιο κτλ.). Άνοιξε όμως την ομπρέλα σε όλο το «δημοκρατικό προοδευτικό χώρο», στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση για εμπιστοσύνη και συστράτευση, ενώ απέφυγε να «φοβίσει» το πιο συντηρητικό ακροατήριο. «Η έννοια του δημόσιου αγαθού επιστρέφει όχι ως πολιτική θέση, αλλά ως κοινωνική ανάγκη», είναι η χαρακτηριστική φράση του.

Ο ίδιος έδειξε να πιστεύει στο πολιτικό του αφήγημα, μίλησε με σιγουριά και φάνηκε να αισθάνεται πολύ πιο ισχυρός πολιτικά σε σχέση με ομιλίες του στο πρόσφατο μετεκλογικό παρελθόν.

Παρότι χρησιμοποίησε ως αφήγημα το «ριζοσπαστικό ρεαλισμό», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυσε σε μια «κοινωνική συμφωνία», διαφορετική από εκείνη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης έχει χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όρο.

Σε ποιους απευθύνεται η κοινωνική συμφωνία; Πρωτίστως σε άνεργους, εργαζόμενους, μικρομεσαίους, νέους και δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και σε επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε σχέδιο και ξέρουμε πώς να βάλουμε τέλος στην κατηφόρα», είπε με λίγα λόγια ο κ. Τσίπρας απευθύνοντας το ανοιχτό προσκλητήριό του «σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».

Επιχείρησε να κερδίσει σε αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών, να δείξει ότι παραμένει ισχυρή πολιτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση στη ΝΔ, και να πάρει μαζί του ένα ακροατήριο, το οποίο τον είχε εμπιστευτεί και το έχασε στις τελευταίες εκλογές. Πλέον έχει τη δική του κεντροαριστερή ατζέντα και από την ομιλία του φάνηκε πως δε θα αργήσει να αρχίσει να ζητά εκλογές... Στο σύνθημα του κ. Μητσοτάκη περί «αυτοπεποίθησης» ο κ. Τσίπρας απάντησε με τον όρο «ανασφάλεια».

Το «ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης, η νέα κοινωνική συμφωνία» στηρίζεται χαρακτηριστικά σε έξι άξονες: νέο παραγωγικό μοντέλο, επαναρρύθμιση εργασίας, ισχυρό κοινωνικό κράτος, συνεκτική πολιτική για τους νέους, περιβάλλον, ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Η κοινωνική συμφωνία όμως δεν ήταν το μόνο κοινό με την προ εβδομάδας ομιλία του πρωθυπουργού στο Thessaloniki Helexpo Forum. Δυο ακόμη κοινά στοιχεία:

Πρώτον ο κ. Τσίπρας επίσης μίλησε με πολύ συγκεκριμένους άξονες, με «1, 2, 3...» και «bullets» για να είναι εύληπτη η ομιλία του, να μην κουράσει και να μείνουν σε όσους την παρακολούθησαν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα.

Δεύτερον η σύντομη αναφορά του στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν αναφορά... Ο κ. Τσίπρας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο για «απαξίωση με συστηματικό τρόπο της Θεσσαλονίκης», από την κυβέρνηση και μάλιστα τη χρησιμοποίησε ως αφετηρία για την επίθεσή του σ' αυτή. «Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε τη Θεσσαλονίκη στο γνώριμο ρόλο να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών. Για εμάς θα είναι πάντα σημείο αναφοράς. Αυτοί τη βλέπουν ψηφοθηρικά», είπε. Αναφέρθηκε δε σε συγκεκριμένα έργα, που είτε υλοποίησε, είτε ξεκίνησε, είτε προχώρησε η κυβέρνησή του στην πόλη.

Η επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό άρχισε με την «εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη χώρα» και συνεχίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου τόνισε χαρακτηριστικά ότι καλωσορίζει την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού, επειδή εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, όμως πρέπει να ζητήσει και μια συγγνώμη ειδικά από τους Μακεδόνες...

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ολιγωρία της στη συγκράτηση της ύφεσης, στην προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην αποτροπή των λουκέτων και της εκτόξευσης της ανεργίας.

Αναφέρθηκε σε έναν φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις, στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα: Υγειονομική (απώλεια ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού), Οικονομική (λόγω ακραίων νεοφλελεύθερων ιδεοληψιών), Δημοκρατίας (φίμωση αντιπολίτευσης), Ηθική (διώξεις δικαστών, απολογίες υπουργών σε εκδότες, απευθείας αναθέσεις), Κοινωνική (ανασφάλεια), Εθνική (χωρίς σχέδιο στα ελληνοτουρκικά και χωρίς κόκκινες γραμμές).

Ο κ. Τσίπρας επένδυσε σημαντικά στους πυλώνες της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, ενώ κυρίαρχος άξονας της ομιλίας του ήταν η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πεδίο στο οποίο θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα θα βρει ο λόγος του πολλά ευήκοα ώτα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις τρεις παραδοχές που κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο είπε ότι λιτότητα, μνημόνια, δημοσιονομική ασφυξία και νέα οικονομική κρίση λόγω χρέους και ελλειμμάτων έχουν τελειώσει, απαιτούνται δημόσια οικονομικά εργαλεία για να λειτουργήσει η οικονομία, έθεσε θέμα Τραπεζών, όπου προφανώς θα βρει πολύ μεγάλο ακροατήριο, ειδικά λόγω του αποκλεισμού που βιώνουν πολλοί από τον τραπεζικό δανεισμό (δεν απέφυγε να βάλει και θέμα «κρατικοποίησης» μιας συστημικής Τράπεζας) και μίλησε για ριζοσπαστική λύση στο τεράστιο ιδιωτικό χρέος, με μια νέα «σεισάχθεια».

Σε ό,τι αφορά στο «σχέδιο άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης», που προφανώς θα συζητηθεί στο εξής και αναμένεται να προκαλέσει ευρύ πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, είναι ένα ζήτημα αν μπορεί να το σηκώσει οικονομικά η χώρα, όπως σαφές είναι ότι ήχησε πολύ ωραία στα αφτιά της πλειοψηφίας των πολιτών, ειδικά των οικονομικά ενεργών... Εκεί ο κ. Τσίπρας μάλιστα είχε ένα ισορροπημένο μείγμα «παροχών» τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, στρεφόμενος πολύ πιο... κεντρικά σε σχέση με το παρελθόν και αποφεύγοντας παλιές ιδεοληψίες, που δεν επέτρεπαν καν αναφορές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες...

Η όποια επιφύλαξη με την οποία μπορεί να ακούν πολλοί ειδικά τα 11 μέτρα, δεν παύει να καλλιεργεί ελπίδες και να τροφοδοτεί συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο, που θα φέρουν και την κυβέρνηση σε θέση «απολογίας». Στόχος η αλλαγή ατζέντας η οποία έχει βαλτώσει στο τετράπτυχο: κορωνοϊός, ύφεση, ελληνοτουρκικά, προσφυγικό και βάζει πλέον και ζήτημα εκλογών...