Skip to main content

Μια διαφορετική Θεσσαλονίκη: Έρημη πόλη τα βράδια των Χριστουγέννων (φωτο)

Μια πόλη περισσότερο άδεια ακόμη και από το Δεκαπεντάγουστο, αντικρίζουν οι λιγοστοί Θεσσαλονικείς που μετακινούνται στους δρόμους.

Μια έρημη, διαφορετική, πόλη είναι η Θεσσαλονίκη τα βράδια των φετινών γιορτών. Οι άλλοτε πολύβουοι δρόμοι, Τσιμισκή, Εγνατία, Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και η παραλιακή, μοιάζουν να έχουν σιωπήσει καθώς τα αυτοκίνητα που κινούνται, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των ελέγχων που γίνονται, είναι ελάχιστα, ενώ περιοχές όπως τα πολυσύχναστα Λαδάδικα, η Ικτίνου, η πλατεία Άθωνος, η παραλία με τα πολλά μικρά cafe μπαρ τηρούν σιγή, αναμένοντας, σκοτεινά, την επόμενη ημέρα.

Οι Θεσσαλονικείς φαίνεται να έχουν περιορίσει κατά πολύ τις μετακινήσεις, ίσως από τον φόβο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, ίσως από τον φόβο του προστίμου. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως κάνοντας μια βόλτα τα απογεύματα και τα βράδια των Χριστουγέννων, οι κεντρικοί δρόμοι είναι άδειοι με ελάχιστους πολίτες να κάνουν μια χαλαρή βόλτα, επιλέγοντας, το νούμερο 6 για σωματική άθληση.

Η Αριστοτέλους, στολισμένη και λαμπερή μοιάζει να αποτελεί τον μοναδικό πόλο έλξης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους γύρω δρόμους να είναι σιωπηροί και σε κάποια σημεία σχεδόν απόκοσμοι, παρά τα φωτάκια που είναι η μοναδική χριστουγεννιάτικη νότα.

Ακόμη και στα Λαδάδικα, που υπό κανονικές συνθήκες, συχνά δεν έπεφτε, στα καταστήματα, ούτε καρφίτσα, χθες, το απόγευμα δεν υπήρχε ψυχή.

Ούτε όμως και η χθεσινή δυνατότητα για click away, καθώς ήταν η τελευταία Κυριακή του 2020, φάνηκε να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των Θεσσαλονικέων,  με τα καταστήματα του λιανεμπορίου να έχουν κατεβασμένα τα ρολά τους. Αλλά ούτε και τα ζαχαροπλαστεία που αυτές τις ημέρες, ως είθισται, έχουν την τιμητική τους, φάνηκε να τονώνουν ιδιαίτερα τα ταμεία τους, δεδομένου πως φέτος είναι περισσότερο, παρά ποτέ, επιτακτική η κοινωνική αποστασιοποίηση, με τις επισκέψεις να έχουν μετατεθεί για το μέλλον. 



Mε τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών να μην είναι αντιπροσωπευτικός της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν περιορισμένος, και τα  νοσοκομεία να συνεχίζουν να πιέζονται, η καλύτερη άμυνα συνεχίζει να είναι η φειδώ στις μετακινήσεις. 

Ας προσπαθήσουμε την ώρα που η έναρξη των πολυαναμενόμενων εμβολιασμών ξεκίνησε, λίγο πριν τη Δύση του 2020, να επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη υπομονή προκειμένου να ξαναπάρουμε, σύντομα, τη ζωή μας πίσω και η Θεσσαλονίκη να ξαναβρεί τους παλιούς της ...δυνατούς ρυθμούς.