Skip to main content

Γιατί η εκλογή Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ θα είναι μία διεθνής νίκη για την Ελλάδα

Ενδεχόμενη εκλογή της Άννας Διαμαντοπούλου ως επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί κίνηση – ματ στο μέλλον

Μπορεί από μια πρώτη ματιά να μη μπορεί κανείς να αντιληφθεί αμέσως τη σημασία της εκλογής Διαμαντοπούλου στη θέση του γραμματέα – επικεφαλής του ΟΟΣΑ, όμως, στην πραγματικότητα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής διακυβέρνησης. 'Η τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, για πολλούς λόγους.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε δεινή θέση. Για πρώτη φορά όχι από δική της υπαιτιότητα, καθώς είναι αντικειμενικό γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοΐού προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες, που η χώρα καλείται να διαχειριστεί. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα απότοκά της την ξεπερνούν. Ωστόσο, προσπαθεί να ανταπεξέλθει και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει.

Για να το πετύχει, χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες, που σε αυτές τις περιπτώσεις αποδεικνύονται σωτήριες. Και «άκρες» σε πρόσωπα που κατέχουν θέσεις – κλειδιά. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι από καθαρή τύχη, ο επικεφαλής της Pfizer είναι Έλληνας δημιουργούσε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης σε όλη αυτή την περιπέτεια. Κι αποδείχθηκε περίτρανα ότι σε αυτές τις συγκυρίες, η ψυχολογία «μετράει» πολύ.

Γι' αυτό και μια ενδεχόμενη εκλογή της Άννας Διαμαντοπούλου στην κορυφαία θέση του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδειχθεί κίνηση – ματ στο μέλλον. Και μπορεί τώρα να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό, όμως έτσι όπως μεταβάλλονται οι διεθνείς συνθήκες δεν αποκλείεται προσεχώς να αποδειχθεί μια πολύ ευχάριστη συγκυρία για την Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να το αντιλαμβάνονται. Γι' αυτό και την όρισαν υποψήφια, φρόντισαν να την πλαισιώσουν με μια μεγάλη ομάδα που προετοιμάζει την προεκλογική της εκστρατεία, κάνουν όπου κι όπως μπορούν λόμπινγκ της υποψηφιότητας της και την «πουσάρουν» με όποιον τρόπο μπορούν. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι δάκτυλος του Μαξίμου κρυβόταν πίσω από το θετικό κείμενο της γερμανικής FAZ για την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου στον ΟΟΣΑ, αλλά και πίσω από άλλες ευμενείς κριτικές για το πρόσωπο της.

Και κάπως έτσι, ο νυν επικεφαλής του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, την έχρισε φαβορί για διάδοχό του, ενώ όσοι ξέρουν επιμένουν ότι είναι όντως στην τριάδα των επικρατέστερων για να αναλάβουν τη θέση. Αν τα καταφέρει, θα είναι μια μεγάλη νίκη για τη χώρα, που θα τη βοηθήσει να επανατοποθετηθεί διεθνώς. Κι αυτό, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ μεγάλη ιστορία, για όποιον μπορεί να αντιληφθεί το όλον.