Skip to main content

Μια «Εαρινή Αέρινη Φιγούρα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Το νέο γλυπτό της πόλης (φωτο)

Η διεθνής διοργάνωση International Fair Art Thessaloniki κατέθεσε πρόταση δωρεάς προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το γλυπτό έργο τέχνης του Νίκου Τόλη

Άλλο ένα γλυπτό πρόκειται να αποκτήσει σύντομα η Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά όχι στο παραλιακό μέτωπο αλλά στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για την «Εαρινή Αέρινη Φιγούρα», διαστάσεων 2,2 μέτρων, του καλλιτέχνη Νίκου Τόλη, έργο το οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε παρτέρι επί της οδού Τσιμισκή, στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της Ικτίνου.

Με επιστολή της η διεθνής διοργάνωση International Fair Art Thessaloniki μέσω του καλλιτεχνικού της διευθυντή κ. Παντελή Τάτση, κατέθεσε πρόταση δωρεάς προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για το γλυπτό έργο τέχνης του καλλιτέχνη Νίκου Τόλη.

Σύμφωνα με την πρόταση, πρόκειται για ένα γλυπτό έργο διαστάσεων 2,2 μετρών ύψους από σκυρόδεμα, βαμμένο με εποξικό κόκκινο χρώμα το οποίο θα τοποθετηθεί επάνω σε βάση από μπετόν. Η κατασκευή θα γίνει υπό την επίβλεψη και ευθύνη της Διεύθυνσης Κατασκευών και Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η χωροθέτηση του έργου αναμένεται να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και ο τρόπος και οι όροι εκτέλεσης και επίβλεψης του έργου. Το σύνολο των εργασιών της κατασκευής του γλυπτού και της βάσης του, καθώς και η τοποθέτησή του, θα εκτελεστούν με μέριμνα και δαπάνες του δωρητή.

Ο Νίκος Τόλης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1960, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of East London. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.