Skip to main content

Μία εκδήλωση και δύο πρεμιέρες στον δήμο Νεάπολης - Συκεών

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο ιστορικός και συγγραφέας Κων/νος Νίγδελης, ενώ οι πρεμιέρες αφορούν το «Πάμε Ορχήστρα» και τη «μουσική παιδεία στα σχολεία»

Εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Νίγδελη διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, κατά την οποία θα τιμηθεί για το πλούσιο έργο του και τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας του δήμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, στις 7 μ.μ. στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων) με αφορμή τον τιμητικό έπαινο του συγγραφέα και ιστορικού από την Ακαδημία Αθηνών για το τελευταίο σύγγραμμά του «Καππαδοκία: Λατρευτικά και άλλα τινά εις τον αέναο κύκλο του χρόνου». Για το βιβλίο, το οποίο θα διατεθεί δωρεάν σε όσους παραβρεθούν, θα μιλήσουν ο καθηγητής Α.Π.Θ. Παντελής Νίγδελης και ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Λουκάς Χριστοδούλου.

«Η μελέτη του Κώστα Νίγδελη αναδεικνύει ξεχασμένες ή άγνωστες εν πολλοίς παραδόσεις που συνδέονταν κυρίως με εορτές Αγίων που γεννήθηκαν στους τόπους της Καππαδοκίας, η οποία αποτελεί ένα συναρπαστικό τόπο με περισσότερες από μία ιδιαιτερότητες» αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου. Αν και περισσότερο προβεβλημένη στα πρόσφατα χρόνια, αυτή που αφορά κυρίως στη γεωμορφολογία και στην αρχιτεκτονική της, παρόλα αυτά ανάλογο -αν όχι μεγαλύτερο- ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που αναπτύσσεται στο βιβλίο και σχετίζεται με το θρησκευτικό συναίσθημα «της ιδιαίτερης αυτής ελληνικής ράτσας», όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας.



Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Νίγδελης συνέγραψε και επιμελήθηκε το μεγάλο ιστορικό λεύκωμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπό τον τίτλο «Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος», ενώ πρόσφατα επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο οικουμενικός πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.

Παράλληλα, διπλή πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Από τη μια είναι η έναρξη του πρωτοποριακού προγράμματος της «μουσικής παιδείας στα σχολεία», που πρώτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καθιερώνει στη χώρα, και από την άλλη η παρουσίαση της συμφωνικής κωμωδίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για παιδιά και νέους ηλικίας 9-15 ετών «Πάμε Ορχήστρα!», με την οποία ανοίγει τη νέα μουσικοθεατρική περίοδο στην Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα της «μουσικής παιδείας στα σχολεία» είναι ένα ακόμη πρωτοποριακό πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών το οποίο έρχεται να προστεθεί στο ήδη ευρύτατο δίκτυο καλλιέργειας, εμβάθυνσης και προώθησης του πολιτισμού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος.

Ακολουθώντας τα χνάρια του πετυχημένου προγράμματος της «θεατρικής παιδείας αγωγής στα σχολεία», που υλοποιείται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, αυτή τη φορά το «άνοιγμα» επιχειρείται στην τέχνη της μουσικής, με στόχο η μουσική παιδεία να «καταλάβει» όλα τα σχολεία του δήμου και να αγκαλιάσει όλους τους μαθητές, από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, πολυμελή σχήματα της οποίας θα δώσουν μουσικοθεατρικές παραστάσεις για τους χιλιάδες μαθητές. Ήδη, μετά από διαδοχικές επαφές των δύο πλευρών που ξεκίνησαν κατά το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς, η σχετική σύμβαση συνεργασίας ολοκληρώθηκε, με το συνολικό κόστος της παρακολούθησης συναυλιών και μουσικών παραστάσεων της ΚΟΘ να καλύπτεται εξολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο.

«Από τα πανάρχαια χρόνια γνωρίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών και των κρατών. Η ιστορία διδάσκει ότι ευτυχισμένοι λαοί είναι αυτοί που οι τέχνες και ο πολιτισμός αποτελούν βίωμα της καθημερινότητάς τους. Έτσι, μετά το θέατρο, που το καταστήσαμε κτήμα των 13.500 και πλέον μαθητών μας, ήρθε η σειρά και της μουσικής να απλωθεί σε όλα τα σχολεία. Με τον τρόπο αυτόν σταθερά και μεθοδικά κάνουμε πράξη το μήνυμα της Μελίνας που τόνιζε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο πολιτισμός και η παιδεία και όχι τα φουγάρα. Συνειδητά, λοιπόν, στο δήμο μας επενδύουμε στον πολιτισμό, ενισχύοντας τα εφόδια για έναν ολοκληρωμένο πολίτη του μέλλοντος», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που βλέπει ένα ακόμη όραμά του όχι μόνο να υλοποιείται αλλά να αρχίζει να βρίσκει και μιμητές.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Πάμε Ορχήστρα» κάνει πρεμιέρα αύριο, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, με τις πρώτες οκτώ μουσικές παραστάσεις να δίδονται στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (23.10-9.11.2018). Αυτές θα παρακολουθήσουν συνολικά 19 σχολεία και 2.236 μαθητές, ενώ το επόμενο διάστημα οι υπόλοιποι 5.000 μαθητές θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτισθεί τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του νέου έτους με νέα παραγωγή της ΚΟΘ, και η οποία θα παρουσιασθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών ή σε κάποια άλλη αίθουσα σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν σε συνεργασία με τον δήμο.

Το πρόγραμμα των μουσικοθεατρικών παραστάσεων εγκαινιάζουν στις 10 π.μ. το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης, για να ακολουθήσει η δεύτερη παράσταση στις 11:30 π.μ. για το 2ο Δημοτικό σχολείο Συκεών και το 3ο Δημοτικό σχολείο Συκεών.

Και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθηθούν τα πετυχημένα πρότυπα του προγράμματος της θεατρικής παιδείας και αγωγής, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μυηθούν στην τέχνη της μουσικής ερχόμενοι σε επαφή με οικεία κλασικά έργα και μουσικά αποσπάσματα.   

«Είναι μια νέα φιλόδοξη προσπάθεια του δήμου μας που αποσκοπεί στο να απλώσει τη μουσική και να αγκαλιάσει όλους τους μαθητές, καλλιεργώντας και εμπλουτίζοντας τον μουσικό κόσμο κάθε παιδιού και νέου, απαραίτητο στοιχείο της γενικότερης παιδαγωγικής εξέλιξης», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνική Πολιτικής Μιχάλης Βουλγαρίδης.

Η παράσταση

Το «Πάμε Ορχήστρα» αποτελεί συμφωνική κωμωδία της Κ.Ο.Θ., που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., και απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 9-15 ετών.

Πέντε σπουδαστές ηθοποιοί καλούνται να παρουσιάσουν τη συναυλία, ένας μαέστρος τους καθοδηγεί γεμάτος υπομονή και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμηνεύει γνωστά συμφωνικά έργα επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις! (Διεύθυνση ορχήστρας: Κωνσταντίνος Δημηνάκης - Κείμενο: Λίζα Κωνσταντοπούλου -  Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας - Πρωταγωνιστούν τριτοετείς φοιτητές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ). Η παράσταση περιλαμβάνει έργα των:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Μικρή νυχτερινή μουσική, για ορχήστρα εγχόρδων, KV 525

Λεό Ντελίμπ (1836.-1891): Sylvia (pizzicato)

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Τοκάτα και φούγκα σε ρε ελάσσονα

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Η Λίμνη των Κύκνων

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Ουγγρικός Χορός, αρ.5

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Οβερτούρα Γουλιέλμος Τέλλος, Φινάλε

Γιόχαν Στράους Ι (1804-1849): Radetzky March, έργο 228

Ζωρζ Μπιζέ (1838-1875): Εισαγωγή από την όπερα «Κάρμεν»

Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880): Καν-Καν από την όπερα «Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο»

Να σημειωθεί ότι η μουσικοθεατρική παράσταση της ΚΟΘ «Πάμε Ορχήστρα» θα κάνει επίσημη πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να ακολουθήσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 η παρουσίασή της στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.