Skip to main content

Μια «έκπληξη» του ΥΠΟΙΚ που χάλασε την τελευταία στιγμή

Το υπουργείο σχεδίαζε να προχωρήσει σε μια αναλυτική ανακοίνωση για τον δανεισμό της χώρας ολόκληρο το 2019, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προχώρησε.

Μια έκπληξη ετοίμαζε για επόμενα εικοσιτετράωρα το υπουργείο Οικονομικών στις ξένες αγορές και βεβαίως στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Όπως μαθαίνουμε, σχεδίαζε να προχωρήσει σε μια αναλυτική ανακοίνωση για τον δανεισμό της χώρας ολόκληρο το 2019. Και μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, να δώσει παράλληλα και μια «εικόνα» των εκδόσεων στις οποίες θα προχωρούσε μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Τελικώς, όμως, αποφάσισε να μην τολμήσει το βήμα. Κι αυτό όχι γιατί τα βασικά του στελέχη φαίνεται να σκέφτηκαν το θέμα πιο ψύχραιμα, αλλά επειδή διαπιστώνουν ότι χωρίς ιδιαίτερο λόγο τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξαναπαίρνουν την ανιούσα. Παρά το γεγονός ότι το ιταλικό ζήτημα με τον προϋπολογισμό του 29019 βαίνει προς μερική έστω εξομάλυνση. Αποφασίσθηκε λοιπόν αντ' αυτού να προχωρήσει σε μια γενική δήλωση που θα παραπέμπει περισσότερο σε δήλωση προθέσεων κι εκεί να κλείσει το θέμα. 'Η κάπως έτσι.

Σύμφωνα με μια ακόμα πιο προχωρημένη εκδοχή στο οικονομικό επιτελείο σχεδίαζαν και μια πιο προχωρημένη κίνηση για τις επόμενες ώρες, αν όλα πήγαιναν καλά. Συγκεκριμένα, εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια μικρή κι ελεγχόμενη ομολογιακή έκδοση. Τελικώς, δεν το τόλμησαν. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι «πέρασε από το μυαλό τους» καταδεικνύει το κλίμα στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου, το οποίο βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ώστε να προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση, αν κι όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν.