Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018
x

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ (ΦΩΤΟ)

Ταξιδιωτικό αφιέρωμα στις δέκα κορυφαίες μεσαιωνικές πόλεις σε όλο τον κόσμο έκανε το CNN που συμπεριέλαβε και μία ελληνική πόλη στη σχετική λίστα.

Ο Μυστράς, η οχυρωμένη πόλη στη Λακωνία της Πελοποννήσου, συγκαταλέγεται στις καλύτερες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με σχετικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα του CNΝ.

Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249, ο πρίγκιπας των Φράγκων Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έκτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς.

Ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ' όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, όταν εσφαλμένα θεωρήθηκε από τους δυτικούς ταξιδιώτες ότι ήταν η αρχαία Σπάρτη. Τη δεκαετία του 1830, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε η νέα πόλη της Σπάρτης, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά.

Εκτός όμως από τον Μυστρά, η λίστα του CNN Travel περιλαμβάνει και τους κάτωθι προορισμούς:

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το μαγευτικό Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, που «βλέπει» στην Αδριατική Θάλασσα. Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο εξαιτίας και του πρωταγωνιστικού του ρόλου στην παγκοσμίου φήμης σειρά «Game of Thrones».


Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.

Σιάν, Κίνα

Στη λίστα του CNN περιλαμβάνεται και η πόλη Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί στην βόρεια-κεντρική Κίνα. Η Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας, με περισσότερα από 3.100 χρόνια ιστορίας, και μία από τις σημαντικότερες.