Skip to main content

Νέο Ελντοράντο το Βελιγράδι για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο ανοίγει δρόμους συνεργασίας μέσω δικτυώσεων φορέων και επιχειρήσεων. Η περίπτωση της Φλώρινας.

Στις όχθες του ποταμού Σάβου, με αραβικα κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τροφοδοτείται μια επιχειρηματική φρενίτιδα η οποία ανοίγει τεράστιες προοπτικές δραστηριοποίησης για ελληνικές εταιρείες στη σερβική πρωτεύουσα.

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το fund "Εagle Hills", έρχεται να δημιουργήσει σε μία έκταση 1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, μια νέα πόλη δίπλα ...στη πόλη, το Belgrade Waterfront, με κατοικιες, εμπορικά, κτίρια γραφείων, ξενοδεία, πάρκα.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες και μαλιστα οι βορειοελλαδίτες, ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν κυριολεκτικώς δίπλα στη πόρτα τους, σε μία φίλη χώρα, που προσφέρει πλέον πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ελκυστικό περιβάλλον για ξένους επενδυτές αλλά και τη δυνατότητα, για πρόσβαση, μέσω Σερβίας στη Ρωσία και τις αγορές της πρώην ΕΣΣΔ.

Τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων και των επιχειρηματικών συνεργασιών, παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ελληνο - Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Γεωργάκος και Ελ. Γεωργιάδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ενώ παρών στη συνέντευξη ήταν και ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς.

Η διοίκηση του Ελληνο - Σερβικού γύρισε από το Βελιδράδι και τη διεθνή οικονομική συνάντηση "Belgrade Investment Days", κομίζοντας πολλά νέα για επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Στους μόλις έξι μήνες από τη δημιουργία του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου, έχει γίνει σοβαρή και πολλή δουλειά.

"Τα μέλη του Επιμελητηρίου, ανέρχονται σήμερα σε 400. Είναι μέλη μας όλα τα Επιμελητήρια της Σερβίας και μέσω αυτών φτάνουμε στο 95% των σερβικών επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα μέλος μας είναι το Επιμελητήριο Φλώρινας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στις 17 Οκτωβρίου υπογράφουμε το Επιμελητήριο Καβάλας ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς Επιμελητηρίου Καλαμάτας", είπε ο πρόεδρος του Ελληνο- Σερβικού, κ. Κώστας Γεωργάκος.

Το Επιμελητήριο, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη δημιουργήσει γραφεία σε Βελιγράδι και Λέσκοβο, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη ενός δικτύου με σκοπό τη διάχυση των πληροφοριών που ενδιαφέρουν τους Επιχειρηματίες.

"Σε κάθε Επιμελητήριο της Σερβίας θα υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο για τις ελληνο-σερβικές σχέσεις, ένας κόμβος δηλαδή. Το ίδιο θα γίνει και στα Επιμελητήρια της Ελλάδας που θα γίνουν μέλη μας", εξήγησε ο κ. Γεωργάκος.

Εν τω μεταξύ, το Ελληνο- Σερβικό ανέλαβε στην Ελλάδα την εκπροσώπηση της Έκθεσης του Βελιγραδίου, αλλά, συνεργαζόμενο με τη ΔΕΘ - Helexpo, θα εκπροσωπεί και εκθέσεις του ελληνικού φορέα στη Σερβία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόξενο κ. Σίνισα Πάβιτς και τον κ. Γεωργάκο, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα πρόκειται να υπάρξει μία συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΘ, σερβικούς επιμελητηριακούς φορείς όπως και τους Σερβικους Σιδηροδρόμους, προκειμένου να αυξηθεί η διακίνηση φορτίων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

"Εκτιμώ ότι στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ ΑΕ, θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για τους Σέρβους επιχειρηματίες οι οποίοι σήμερα κυρίως διακινούν τα προϊόντα που εισάγουν ή εξάγουν, μέσω των λιμανιών του Κόπερ, το Μπάρ αλλά και της Κωστάντζας".

Σημειώνεται ότι στη δεκαετία του 1980 το 60% του διεθνούς εμπορίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας γινόταν μέσω λιμένα Θεσσαλονίκης και σήμερα γίνεται μόλις το 3% του σερβικού εμπορίου.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τη σέρβικη αγορά, προέρχονται από όλους τους κλάδους, ενώ οι 14 που συμμετείχαν στο forum του Βελιγραδίου, κυρίως ενδιαφέρονται για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και συνέργιες και όχι για μεταφορά δραστηριοτήτων από Ελλάδα σε Σερβία.

"Την αναπτυξιακή έκρηξη που συντελείται στο Βελιγράδι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όχι λίγες δεκάδες αλλά χιλιάδες ελληνικών επιχειρήσεων", υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι ενδιαφέρον για εταιρείες της χώρας μας μπορούν να έχουν projects όπως αυτό που αφορά σύγχρονο σύστημα βιολογικού καθαρισμού για τα αστικά απόβλητα, στη πρωτεύουσα, η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στο Βελιγράδι, με φώτο οικονομίας, το έργο αναβάθμισης και επέκτασης της αγοράς τροφίμων, η δημιουργία ενεργειακών μονάδων από ΑΠΕ.

Σάββας Σαπαλίδης

Σαπαλίδης: " H Φλώρινα πύλη των δυτικών Βαλκανίων"

Με τα πιο θερμά λόγια για την ελληνο- σερβική συνεργασία, που σήμερα βρίσκεται στο απίστευτα χαμηλό για το διμερές εμπόριο, επίπέδο των 500 εκατ. ευρώ, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, κ. Σάββας Σαπαλίδης.

"Οι επαφές με τη Σερβία, σε αυτούς τους λίγους μήνες που λειτουργεί το διμερές Επιμελητήριο, έχουν ήδη αποδώσει δουλειές για επιχειρήσεις του νομού μας. Η Φλώρινα είναι η πύλη των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε κάνει αποστολές σε FYROM και Αλβανία και δημιουργήσαμε επαφές συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Επεκτείνουμε αυτές τις δράσεις και στη Σερβία με σκοπό την επιχειρηματική συνεργασία".

Ο κ. Σαπαλίδης επανειλημμένως τόνισε τη στενή ιστορική σχέση της περιοχής με το σερβικό λαό. "Το Καϊμακτσαλάν έχει βαφτεί με σέρβικο αίμα και κάθε χρόνο, περί τις 10.000 Σέρβοι έρχονται για προσκύνημα στο βουνό και ανεβαίνουν ως την κορυφή, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία".

Αυτή η σχέση, από σχέση φιλίας μπορεί εύκολα να γίνει και σχέση επιχειρηματικής συνεργασίας καθώς μάλιστα ένας από τους στόχους της περιοχής είναι η ανάπτυξη του ορεινού και θεματικού τουρισμού.

Όπως είπε ο κ. Σαπαλίδης, το Επιμελητήριο, θα βγάλει ειδικά για τους Σέρβους επισκέπτες, την εκπτωτική κάρτα "Πάω Φλώρινα", που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

"Σχεδιάζουμε αποστολές στη Σερβία, ο νομός Φλώρινας έχει περί τις 50-60 εξαγωγικές επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά."

Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο διευρύνει το διήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί 6-7 Νοεμβρίου στη Φλώρινα, καθώς έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν επιμελητηριακοί φορείς από Αλβανία, Fyrom όπως και από τη Σερβία.