Skip to main content

Μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη εμπιστεύεται υπουργείο της Μάλτας

Το υπουργείο θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα ehealthPassTM της Γνώμων ΑΕ για να παρέχει διασυνοριακή περίθαλψη στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό.

Νέα σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικής υγείας υπέγραψε με το υπουργείο Υγείας της Μάλτας η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη «Γνώμων Πληροφορικής AE».

Το έργο αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση της διασύνδεσης του συστήματος υγείας της Μάλτα με τις ενιαίες ευρωπαϊκές υποδομές ηλεκτρονικής υγείας της ΕΕ που ολοκληρώνονται μέσα από τo πρόγραμμα CEF (Connecting Europe Facility). Σκοπός αυτής της υποδομής είναι να διακινούνται ηλεκτρονικά, έγγραφα που αφορούν την υγεία των πολιτών όπως το συνοπτικό ιατρικό ιστορικό (Patient Summary) και οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις (ePrescription/eDispensation).

Προφανής στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της υγειονομικής περίθαλψης.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Μάλτας θα αξιοποιήσει την εμπειρία και την πλατφόρμα ehealthPassTM της Γνώμων ΑΕ για τη διασύνδεση των εθνικών υποδομών της Μάλτας με το εθνικό σημείο επαφής για τη διασυνοριακή υγεία χρησιμοποιώντας διεθνή και ανοιχτά πρότυπα διαλειτουργικότητας. Με τη λειτουργία του συστήματος, η Μάλτα θα μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας διασυνοριακή περίθαλψη στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό καθώς και σε πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών Μελών που την επισκέπτονται. Το έργο αυτό αποτελεί την φυσική εξέλιξης προηγούμενο έργου στο χώρος της διαλειτουργικότητας ιατρικών δεδομένων στην Μάλτα.

Η Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των πληροφοριακών υποδομών που καθιστούν δυνατή τη διασυνοριακή παροχή ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου, της διασφάλισης του ιατρικού απορρήτου και των διεθνών κωδικοποιήσεων και προτύπων. Παρόμοια έργα έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη από τα στελέχη της Γνώμων Πληροφορική για λογαριασμό οργανισμών από την Κύπρο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ελβετία. Η Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε. έχει καθιερωθεί πρωτοπόρος στα θέματα διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικής υγείας στην Ευρώπη.

Η Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ είναι μέλος του HL7 Hellas, του ΙΗΕ Europe και της ανοικτής κοινότητας εταιριών που υποστηρίζουν τη διασυνοριακή υγεία σε όλη την Ευρώπη.