Skip to main content

Μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη ενώνει τις… τελείες της Ιστορίας

Η Χριστίνα και η Βασιλική δημιούργησαν την dot2dot προσφέροντας στο κοινό εναλλακτικές, θεματικές ξεναγήσεις σε μια πόλη γεμάτη πολιτισμό

Έχουν «περπατήσει» σε μια εξαετία παρέα με 25.000 άτομα στις ιστορικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, ενώνοντας με την εταιρεία τους, dot2dot, περιοχές, μνημεία και θρύλους, υπό μια διαφορετική οπτική. Η Χριστίνα Βρακά και η Βασιλική Καρτσιακλή δημιούργησαν την dot2dot, εταιρεία διαδρομών πολιτισμού, στην «καρδιά» της κρίσης, το 2013, θέλοντας να προσφέρουν στο κοινό εναλλακτικές, θεματικές ξεναγήσεις σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, γεμάτη πολιτισμό και Ιστορία. Πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία τους βραβεύθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των «Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», στην κατηγορία «Επιχειρηματική υπεροχή» με κριτήριο την πρωτοτυπία και την καινοτομία. Άλλωστε, η dot2dot θέλησε από την πρώτη στιγμή να ξεφύγει από τις τυπικές ξεναγήσεις, εισάγοντας καινότομα, διαδραστικά, βιωματικά και ψυχαγωγικά εργαλεία στις εναλλακτικές της διαδρομές.

Μάλιστα, έχει εντάξει ακόμα και ηθοποιούς που δραματοποιούν τις ιστορίες και κάνουν τους συμμετέχοντες κοινωνούς του κλίματος και της ατμόσφαιρας μιας άλλης εποχής. «Για μας αυτό το βραβείο είναι μια αναγνώριση της εξαετούς πορείας της dot2dot και το γεγονός ότι τα κριτήριά του ήταν η πρωτοτυπία και η καινοτομία είναι πολύ σημαντικό» λέει στη Voria.gr η Βασιλική Καρτσιακλή, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή στόχος τους ήταν η ανάδειξη του πολυδιάστατου χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και η δημιουργική επικοινωνία με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μάλιστα, το γεγονός ότι η μία είναι Αθηναία και η άλλη Τρικαλινή δεν στάθηκε εμπόδιο στο να συστήνουν τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο σαν δική τους πόλη, αφού οι ξεναγήσεις τους στηρίζονται σε μουσειολογικό σχεδιασμό και εκτενή βιβλιογραφική έρευνα.

Ο Καντίνσκι και ο Αστερίξ

Η dot2dot άντλησε το όνομά της από τη ρήση του γνωστού Ρώσου ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι «όλα ξεκινούν από μία τελεία» και προσπαθεί εδώ και έξι χρόνια να ενώνει τις ιστορικές… τελείες της Θεσσαλονίκης. Σήμερα διαθέτει περισσότερες από 45 θεματικές διαδρομές-ξεναγήσεις, μεταξύ των οποίων οι «Από μηχανής ιστορίες. Η βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης», «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι. Ο Αστερίξ στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη», «Εκτός των τειχών. Η μαύρη ιστορία της δυτικής Θεσσαλονίκης, «Χορεύουν οι ελέφαντες. Ο Τζορτζ Πολκ και η Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου» και «Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος», ενώ στο πρόγραμμά της υπάρχουν και λογοτεχνικές διαδρομές, που αντλούν την έμπνευσή τους από βιβλία που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, όπως το «Νήμα» της Βικτόρια Χίσλοπ. Η πρώτη τους όμως θεματική διαδρομή έφερε τον τίτλο «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια: η άγνωστη και μεταφυσική Θεσσαλονίκη» , που εξερευνά την πόλη μέσα από αστικούς θρύλους, μυστήρια, συνωμοσίες, μίση, πάθη, δημιουργήματα της φαντασίας που επιβίωσαν από φήμες και διαδόθηκαν από στόμα και στόμα.

Η δραματοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στις ξεναγήσεις αυτές. Έτσι ένας ηθοποιός που υποδύεται τον Αστερίξ κάνει τη διαδρομή για τη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη σαφώς πιο διασκεδαστική, ενώ ένας άλλος που παίζει τον κρατούμενο και εμφανίζεται ξαφνικά στη διαδρομή στην οδό Λαγκαδά, που περνά από το Στρατόπεδο Παύλου Μελά, προσθέτει άλλο χρώμα στην ξενάγηση και φωτίζει τις συνθήκες εγκλεισμού μιας περασμένης εποχής.

Θεολογία και αρχαιολογία η βάση

Η Χριστίνα Βρακά ήθελε από μικρή να μάθει τα πάντα γύρω από τις θρησκείες, γι΄ αυτό και σπούδασε θεολογία, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακό στην αγιολογία. Μάλιστα, πήρε εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, αλλά και στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Από την άλλη η Βασιλική Καρτσιακλή ακολούθησε σπουδές στην αρχαιολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Βυζαντινή τέχνη και αρχαιολογία, ενώ εμβάθυνε και στην συντήρηση έργων τέχνης. Η πορεία δε της Θεσσαλονίκης μέσα στους αιώνες ήταν κάτι που πάντα την ενδιέφερε. Μάλιστα, όσο σπούδαζε ήθελε συνέχεια να μεταφέρει τις γνώσεις που αποκτούσε σε άλλους. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών τους, αφού παρακολουθούσαν κάποια κοινά μαθήματα και έτσι άρχισαν όλα. Η Χριστίνα εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο και η Βασιλική σε μουσεία της πόλης, όταν όμως οι συμβάσεις τους έληξαν, αποφάσισαν να πάρουν έναν άλλο δρόμο. Με αφορμή δε το ότι το 2013 η Βασιλική πήρε την επίσημη άδεια για να ασκήσει το επάγγελμα του ξεναγού, ήρθαν όλα και «κούμπωσαν».

Οι σπουδές και οι γνώσεις των δύο φίλων συνδυάσθηκαν και έγιναν η «μαγιά» για το επόμενο βήμα, τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα πρόσφερε εναλλακτικές, θεματικές ξεναγήσεις, εμπλουτισμένες και από εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια. Προερχόμενες και οι δύο από δημόσιους φορείς, η δημιουργία και η λειτουργία μιας επιχείρησης τους φάνηκαν αρχικά βουνό και η ισορρόπηση ανάμεσα στον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα έγινε καθημερινότητα.

«Η ιστορία των 2.300 ετών της Θεσσαλονίκης και η πολυπολιτισμικότητά της ήταν ο καλύτερος ‘’καμβάς’’ για μια εταιρεία σαν τη δική μας, αφού συνεχώς ανακαλύπτουμε καινούριες ιστορίες και πτυχές της πόλης» λέει η Χριστίνα Βρακά.

Στην ομάδα των συνεργατών της dot2.dot ανήκουν ο φιλόλογος και κειμενογράφος, Γιώργος Μαντζουρανίδης, ο ιστορικός, αρχαιολόγος και διπλωματούχος ξεναγός, Βασίλης Νάνης, ο ψυχολόγος και διερμηνέας ελληνικής νοηματικής γλώσσας, Σπύρος Κουζέλης και η φοιτήτρια του χημικού, Αθανασία Μάνου.