Skip to main content

Μια φάρμα δίπλα στη Θεσσαλονίκη

Η ανάγκη για έναν τρόπο ζωής δίπλα στη φύση οδήγησε τον Γιάννη Βαρώση στη δημιουργία μιας πρωτότυπης αγροτουριστικής μονάδας, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η αγανάκτηση με το σημερινό τρόπο ζωής, αλλά και «η ανάγκη για  πιο απλό και φυσικό (φυσιολογικό) τρόπο ζωής» οδήγησαν πριν από ένα χρόνο το Γιάννη Βαρώση στη δημιουργία της «Φάρμας», μιας αγροτουριστικής μονάδας, σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον περιφερειακό Εξοχής.

Η «Φάρμα», φιλοξενεί πολλά είδη ζώων (μεταξύ άλλων, φασιανούς, πέρδικες, άλογα, αγελάδες, 3 είδη ελαφιών και στρουθοκαμήλους), αλλά, όπως τονίζεται, «δεν είναι ζωολογικός κήπος που απλώς βλέπουμε ζώα από απόσταση. Πρέπει να του εξηγήσουμε ότι μας ενδιαφέρει να γνωρίσουν και όχι απλώς να δουν. Όλοι έχουν δει κατσίκια πρόβατα κτλ. Λίγοι ξέρουν και κάτι παραπάνω. Είναι εμβολιασμένα, καθαρά και έτοιμα να τα χαϊδέψετε ή να τα ταΐσετε και ίσως να τα αρμέξετε».

Ο χώρος που καταλαμβάνει η «Φάρμα» είναι τέσσερα στρέμματα και άλλα δύο στο δάσος για παιχνίδι, όπου υπάρχουν πάγκοι εξωτερικοί και εσωτερικούς, με βαγόνι που λειτουργεί σαν αγορά, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν με μπάλες και πιο κλασικά παιχνίδια. Επίσης, για παιχνίδι υπάρχει και ινδιάνικη σκηνή.

«Δεν είμαστε ιππικός όμιλος, ούτε έχουμε εκτάρια, για να χορτάσει το μάτι. Έχουμε όμως την γνώση για να μεταφέρουμε σε αυτούς που ενδιαφέρονται και πρωτίστως στα παιδιά που απλώς τα ζώα τα βλέπουν στην τηλεόραση και σε ζωγραφιές», σημειώνει ο κ. Βαρώσης.

Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα  εκπαίδευσης σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη ζωή στη φύση και το πώς μπορεί κανείς να γνωρίσει και να καταλάβει το περιβάλλον. Προσεχώς τελειώνει και το καταφύγιο της Φάρμας.

Η «Φάρμα» λειτουργεί με σχολεία, αλλά και γκρουπ όλων των ηλικιών. Επισκέψεις πραγματοποιούνται από παιδικούς σταθμούς, δημοτικά και γυμνάσια. Τις Κυριακές  και τις αργίες, ο χώρος υποδέχεται επισκέπτες  κάθε ηλικίας. «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνεργασίες με σχολεία παρά μόνο σωστή διαφήμιση και παροχή υπηρεσιών».

Επισημαίνεται ότι όλοι οι συνεργάτες στις εγκαταστάσεις περνάνε από ενδελεχή έλεγχο και λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση, για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο για την εργασία που τους ανατίθεται.

Όπως τονίζει ο κ. Βαρώσης, «ο κόσμος το έχει ανάγκη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς φθείρει. Πρέπει να αλλάξουν οι συνειδήσεις, γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει και ο τρόπος σκέψης. Θέλει τα σωστά ερεθίσματα και συγκεκριμένα βιώματα, για να ξεπεραστούν δόγματα, θεωρίες και λάθος μεταχείριση της ενέργειάς μας».

«Είμαστε απλοί και γινόμαστε πολυσύνθετοι λόγω τρόπου σκέψης και δράσης της κοινωνίας μας. Η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πάλι έχει το εμπορικό στοιχείο από πίσω άλλα τουλάχιστον είναι κάτι που φέρνει μια διαφορετική πνοή. Η φύση είναι θεραπευτική όπως και να την δεις. Έχει το ρυθμό της, δεν ζει με ταμπέλες και θα υπάρχει για πάντα», καταλήγει.

Φώτης Λώλας