Skip to main content

Σημαντικές ανακοινώσεις για την οικονομία και... εκπλήξεις

Από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της θα εξαρτηθεί το αν θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Αύριο, 7 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους λειτουργούν με βάση αυτή την προθεσμία, που όλα δείχνουν ότι θα είναι η καταληκτική και ταυτόχρονα αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων για τη χρονιά που έρχεται, η οποία θα είναι κρίσιμη από πολλές απόψεις. Κυρίως, επειδή από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της θα εξαρτηθεί το αν θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο μεταξύ και σχεδόν παράλληλα - και όχι τυχαία ασφαλώς – με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, ολοκληρώνεται και η σύνταξη του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου, που έχει προαναγγείλει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Εκεί θα προβλέπονται κι όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ ή τουλάχιστον τα περισσότερα απ αυτά. Αν και διάχυτη είναι στην πολιτική ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις το Μέγαρο Μαξίμου θα κρατήσει μια – δυο εκπλήξεις για το «και πέντε» της διαδικασίας, προκειμένου κατ αυτόν τον τρόπο να κερδίσει τις εντυπώσεις, όπως έχει κάνει κι άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το πιθανότερο δε, είναι ότι οι εκπλήξεις θα έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Κι αυτό γιατί στα νομικά πρόσωπα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όλα τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Προς αυτή τη κατεύθυνση δουλεύουν άλλωστε και στο υπουργείο, αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται ακόμα τίποτα.