Skip to main content

Μια... υπερκομματική σύσταση για την ελληνική οικονομία το 2019

Όταν τελειώσει η δοκιμασία των ευρωεκλογών, το πιθανότερο είναι ότι στο Βερολίνο θα... αγριέψουν πολύ με όσους επιμένουν να παρασπονδούν.

Επιμένουμε σε κάτι που έχουμε γράψει πολλές φορές, το τελευταίο εξάμηνο, από εδώ, αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: Απειλείται σοβαρά με νέο μνημόνιο  (οικονομικό πρόγραμμα), εξαιτίας των μαξιμαλιστικών κινήσεων στις οποίες προχωρά η παρούσα κυβέρνηση, η οποία πλέον κινείται μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις για το Σκοπιανό.

Είτε επειδή λανθασμένα θεωρεί ότι έχει περιθώρια να το κάνει, είτε επειδή στήνει παγίδες στην επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν), ώστε να την διαδεχθεί το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο, δηλαδή, της γνωστής πολιτικής που μιλά για «δεξιά παρένθεση».

Ο,τι κι αν ισχύει από τα δύο, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Η χώρα κινδυνεύει να μπει σε νέες περιπέτειες, και μόνο όποιος φορά παρωπίδες δεν το παραδέχεται ή δεν το καταλαβαίνει.

Βεβαίως, αν μιλήσει κανείς με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν το αποδέχονται, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι γενικότερες συνθήκες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αλλάξει και δεν επιτρέπουν αυστηρές πολιτικές επίβλεψης όπως στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Φέρνουν ως παράδειγμα την Ιταλία, χάνοντας όμως δύο κρίσιμες λεπτομέρειες:

Α) η Ιταλία ήταν και παραμένει η τέταρτη ευρωπαική οικονομίας, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να καταρρεύσει

Β) ακόμα και αυτή όμως αναγκάστηκε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ για να αποφεύγει τα χειρότερα. Μια ματιά στον προυπολογισμό της για το 2019, αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές.

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα, όμως, είναι άλλος. Όταν τελειώσει η δοκιμασία των ευρωεκλογών, το πιθανότερο είναι ότι στο Βερολίνο θα «αγριέψουν» πολύ με όσους επιμένουν να παρασπονδούν. Κι αν αυτοί είμαστε εμείς, τότε ακόμα χειρότερα για εμάς. Ηδη, μας έχουν βαρεθεί. Αν επιστρέψουμε ως πρόβλημα, μπορεί να τους «βγάλουμε» άλλου είδους ένστικτα. Οπότε καλύτερα θα είναι να μην το δοκιμάσουμε...