Skip to main content

Μία καθαρή παγίδα αντί μιας καθαρής εξόδου για την Ελλάδα

Ένα σενάριο που δεν είναι καθόλου επιστημονικής φαντασίας και το οποίο μόλις είδαμε να εξελίσσεται τις προηγούμενες μέρες σε μικρογραφία.

Τι μας διδάσκει η συμπεριφορά των αγορών το τελευταίο δεκαήμερο; Ότι όποιος σχεδιάζει το μέλλον του, χωρίς να υπολογίζει την αντίδραση τους, τότε απλώς σκάβει τον λάκκο του.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; «Φίλοι και γνωστοί» επιμένουν το τελευταίο διάστημα ότι η ελληνική κυβέρνηση καλά θα κάνει να λάβει σοβαρά υπόψη της το ενδεχόμενο ότι η «καθαρή έξοδος» από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο λάθος της διακυβέρνησης Τσίπρα. Κι αυτό γιατί είναι τόσο ρηχή η κατάσταση σχετικά με την ελληνική οικονομία που αρκεί μια μεσαίου μεγέθους αναταραχή διεθνώς για να την ρίξει στα βράχια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Αν η χώρα είναι εκτός προγράμματος, εντελώς, τότε το «μαξιλάρι» των 15 δις ευρώ που θα έχει συγκεντρωθεί έως τότε θα εξαντληθεί εν ριπεί οφθαλμού. Και μετά, τι θα κάνει η Ελλάδα; Πώς θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, εντός και εκτός συνόρων, με το χρήμα πανάκριβο, τις τράπεζες στον αέρα και τα δανεικά των θεσμών ανύπαρκτα; Προσοχή: Το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου επιστημονικής φαντασίας. Το είδαμε αυτές τις μέρες να εξελίσσεται σε μικρογραφία, όταν τα spreads του δεκαετούς ξέφυγαν στα ύψη και το επιτόκιο του νέου επταετούς πήρε μέσα σε 48 ώρες πάνω από 20%.

Αν η χώρα είναι εντός προγράμματος, έστω και υβριδικού, τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, η λειτουργία μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, σε μια κατάσταση όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Είτε επειδή «θα είναι εκεί» και θα λειτουργεί – έστω και ως ανενεργή – αποτρεπτικά για επιθέσεις κατά της χώρας, είτε επειδή ακόμα και αν χρειασθεί να καταστεί ενεργή, υπό κάποιους συγκεκριμένους όρους και προυποθέσεις, θα διασφαλίσει φθηνό χρήμα στην οικονομία μας.

Βεβαίως, στην πολιτική αυτό που μετρά είναι κυρίως οι εντυπώσεις. Και για την διακυβέρνηση Τσίπρα μια «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια θα είναι σημαντικό ατού στο δρόμο για τις εκλογές. Στην οικονομία, όμως, αυτό που μετρά είναι η ουσία. Και με αυτή δεν μπορεί να παίζει κανείς...