Skip to main content

Τουρκική προκλητικότητα: 1+1 απαντήσεις της Αθήνας στην Άγκυρα

Η Αθήνα ετοιμάζει δύο στρατηγικές κινήσεις στο ταμπλό μετά την πρόκληση με την έκδοση NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στο κόκκινο παραμένει η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, παρά τα κάποια αμυδρά στοιχεία αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα. Όλα δείχνουν μάλιστα ότι η κατάσταση θα οξυνθεί, καθώς αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η πρώτη μεγάλη προσευχή στην Αγία Σοφία, που θα λειτουργήσει ως τζαμί κατά παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων. Οπότε, τα πνεύματα θα οξυνθούν, ούτως ή άλλως. Οι Γερμανοί επιχειρούν, λεκτικά τουλάχιστον, να καταδείξουν ότι η ένταση βαίνει μειούμενη, ωστόσο τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν ανοικτά της Αττάλειας, ενώ ο απόπλους του ερευνητικού Ούρουτς Ρέιτς παραμένει πάντα ένα μεγάλο ζητούμενο.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ετοιμάζει δυο στρατηγικές κινήσεις στο ταμπλό. Συγκεκριμένα, τελικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον υπό έναν όρο: ότι δεν θα χρειασθεί, μετά, να παραμείνει σε πολυήμερη καραντίνα. Για ευνόητους λόγους, που έχουν να κάνουν με τη θέση του και την αποστολή του.

Παράλληλα, στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενδεχομένως να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Η Αθήνα θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα στηριχθεί στην τελευταία προκλητική τουρκική Navtex για έρευνες στα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Ως γνωστόν, ήδη ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε το θέμα στον Αμερικανό ομόλογό του, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ενώ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, που ήταν στην Αθήνα, ενημερώθηκε, έστειλε ένα λεκτικό μήνυμα στην Άγκυρα, κι ενημέρωσε το Βερολίνο. Λίγες ώρες μετά έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν.