Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018
x

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την πρόσκληση απηύθυναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ορμώμενα εξ Αθηνών, με συντονιστή τον Αντώνη Κοτσακά - Ποιοι πήγαν, τι συζήτησαν.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για διεμβολισμό της κεντροαριστεράς προκειμένου να εξασφαλίσει απόλυτη ηγεμονία σε αυτόν τον χώρο δεν είναι μυστικό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση είναι γνωστές και δημοσιοποιημένες. Για παράδειγμα, μια συνάντηση η οποία έγινε πριν από αρκετές ημέρες στη Θεσσαλονίκη επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετείχαν ελάχιστοι.

Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Grand Hotel και η επίσημη πρόσκληση η οποία απευθύνθηκε προς μετρημένους στα δάκτυλα ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τη δυνατότητα της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας να παρέμβουν σε αυτή τη συζήτηση η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενόψει ευρωεκλογών. Την πρόσκληση απηύθυναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ορμώμενα εξ Αθηνών, με συντονιστή τον Αντώνη Κοτσακά, νυν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Άκη.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, από την Θεσσαλονίκη μετείχαν επίσης ο Μίμης Δημητριάδης, μέλος κι αυτός του Εκτελεστικού Συμβουλίου και ο Νίκος Παυλίδης, άλλοτε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Μετείχαν επίσης, πρώην Δημαρίτες οι οποίοι έμειναν κοντά στον Φώτη Κουβέλη, όπως οι Σάκης Παπαθανασίου, Βαγγέλης Ζορκάδης και Παναγιώτης Δημητρακάς, δυο, τρεις πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων ο Άρης Καζάκος, ένα, δυο στελέχη του τραπεζικού τομέα, ο Ανδρέας Κουράκης από τον δήμο Θεσσαλονίκης (είχε προσκληθεί και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος αλλά δεν παρέστη) και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Κρίνοντας από τη σύνθεση της ομάδας είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί αθόρυβο άνοιγμα προς τη σοσιαλδημοκρατία, επιλέγοντας πρόσωπα τα οποία θεωρούν στο κυβερνών κόμμα ότι δεν είναι στενά κομματικά ενταγμένοι και συνεπώς ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτόν τον στόχο, δηλαδή στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, το επόμενο διάστημα, το οποίο πάντως δεν προσδιορίστηκε, θα γίνει προσπάθεια διατύπωσης ενός σχεδίου διακήρυξης, στην οποία θα μπορούν να συγκλίνουν όλα αυτά τα στελέχη και πιθανόν και κάποιες συλλογικότητες. Ο στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να καρποφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες, άγνωστο υπό ποια οργανωτική μορφή, ώστε να κάνει την εμφάνισή της στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Πάντως, κάποιοι πιο ευφάνταστοι, βλέπουν και λίγο μακρύτερα, ως και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θεωρούν, δηλαδή, ότι εάν αυτό το εγχείρημα ευδοκιμήσει, δεν αποκλείεται να παίξει καταλυτικό ρόλο και στη συγκρότηση συνδυασμών ευρύτερων συναινέσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πληροφορούμαι ότι κάποια στιγμή η συζήτηση έγινε πιο χαλαρή κι εκεί ειπώθηκαν πολλά και διάφορα. Ειπώθηκε για παράδειγμα ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να περάσουν τα νέα μέτρα με τις νέες περικοπές στην κοινωνία. Εν είδει αυτοκριτικής, αναφέρθηκε ότι η μακρά συγκυβέρνηση με τον Καμμένο δυσχεραίνει το εγχείρημα σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά και πως καλά είναι αυτή η ιστορία σιγά σιγά να τελειώσει. Έγινε αναφορά και στα περιφερειακά συνέδρια, όπως αυτό το οποίο διοργανώθηκε τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως ο τρόπος που οργανώθηκαν ήταν εσφαλμένος, δεν αφορούσε τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κάθε περιοχής, μόνον κάποιοι θεσμικοί ή παρατρεχάμενοι του κόμματος συμμετείχαν και ότι εν πάση περιπτώσει, το μοντέλο που ακολουθήθηκε ήταν παρωχημένο. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι το 80% των προτάσεων που ακούστηκαν σε αυτά τα περιφερειακά συνέδρια ήταν για πέταμα και μόλις το 20% είναι ίσως αξιοποιήσιμο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ