Skip to main content

Μια μοναδική έκδοση για τις περίφημες καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης

Μια πολύ σημαντική έκδοση για τις καπναποθήκες της πόλης, που αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής και πολιτιστικής Ιστορίας

Μια πολύ σημαντική έκδοση για τα εμβληματικά (και εν πολλοίς αναξιοποίητα) κτήρια των καπναποθηκών της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή στο ΤΕΕ/ΤΚΜ (Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη), στις 19.00'.

Πρόκειται για το βιβλίο της δρ. αρχιτέκτονα μηχανικού του ΑΠΘ, Σοφίας Γκουβούση, και του αρχιτέκτονα μηχανικού του ΑΠΘ, Σπύρου Ταβλίκου, με τίτλο «Οι Καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης – Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του καπνού στον 20ο αιώνα».

«Το βιβλίο παρουσιάζει τα 88 κτίρια καπναποθηκών, εκ των οποίων τα 56 υφίστανται έως σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας εξελίχθηκε στο κυριότερο καπνεμπορικό κέντρο της Ελλάδας, με την εμπορία και επεξεργασία φύλλων καπνού να συμβάλλει ουσιαστικά στην άνθηση της οικονομίας της πόλης. Τα κτήρια των καπναποθηκών, μάρτυρες της οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης της καπνεμπορικής δραστηριότητας, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών που τα περιέβαλαν, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής - βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. Η ανάλυση της χωροθέτησης, της μορφολογίας και του τρόπου κατασκευής αυτών των κτιρίων σε συνάρτηση με το χρόνο ανέγερσής τους, επεξηγεί τις ιδιαιτερότητες του μοντέλου ανάπτυξης που διαθέτουν, και τεκμηριώνει την αρχιτεκτονική τους υπόσταση και το ρόλο τους στη διαμόρφωση του περιαστικού τοπίου της πόλης. Η σημερινή τους κατάσταση αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της επανάχρησής τους, που τίθεται ταυτόχρονα σε αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό επίπεδο, δεδομένης της μοναδικής συγκέντρωσης των κτιρίων σε επιλεγμένα σημεία του αστικού ιστού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά).

Την εκδήλωση παρουσίασης διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και ο εκδοτικός οίκος University Studio Press.

Ομιλητές είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Αλλαμανής, η αρχιτέκτονας επί τιμή του υπουργείου Πολιτισμού, Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, η πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλκμήνη Πάκα και η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος, Στυλιανή Λεφάκη.

Το βιβλίο είναι 456 σελίδων και αποτελεί παρακαταθήκη για την αρχιτεκτονική και όχι μόνο ιστορία της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ζητούμενο –σχεδόν ομόφωνα- είναι η συντήρηση, διατήρηση, αποκατάσταση και επανένταξη των συγκεκριμένων κτηρίων στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.