Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έφτιαξε μπάλες που κουδουνίζουν για τυφλά παιδιά

Ο Ηλίας Μάστορας του «Όραμα Νέων Youthorama» που εδρεύει στο Πανόραμα φτιάχνει μπάλες ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά και το σωματείο τις μοιράζει

To σωματείο «Όραμα Νέων Youthorama» που εδρεύει στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, υλοποίησε από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου πολυμερή ανταλλαγή νέων. Το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Κυρίαρχο εργαλείο μη τυπικής μάθησης είναι η μοναδική μπάλα και για νέους με οπτική αναπηρία που έχει δημιουργήσει ο υπεύθυνος του φορέα Ηλίας Μάστορας, ενώ μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας www.aballforall.eu έχουν μοιραστεί 3.000 ειδικές μπάλες σε 123 χώρες στις 5 ηπείρους. Οι δράσεις συνεχίζονται στη Βουδαπέστη 25/7-1/8. Δεν υπάρχει κανένα κόστος συμμετοχής για τους νέους όπως και σε όλες τις δράσεις του Ελληνικού φορέα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νεανικής καμπάνιας με τίτλο «Άκου να δεις» για την προώθηση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στο Πρόγραμμα. Συμμετείχαν οι 60 νέοι του προγράμματος με σκηνοθέτη την κ. Βαρβάρα Δουμανίδου, η οποία είχε σκηνοθετήσει και το τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα «Μία μπάλα για όλους», στο μοντάζ – video τους Κώστα & Τόμις Βρακάς, στη φωτογραφία - animation τον Λάμπρο Καζάν και στο drone τον Σωτήρη Μιλιώνη.

Ο κύριος σκοπός της δέσμης ανταλλαγής νέων, είναι η υλοποίηση των εκπαιδευτικών εργαλείων που δημιουργήθηκαν στην πρόσφατη εκπαιδευτική κατάρτιση του δικαιούχου φορέα "Μία μπάλα για όλους τους νέους" το Πάσχα του 2019. Μέσω αυτών των εργαστηρίων, προωθείται η κοινωνική ενσωμάτωση μέσω του αθλητισμού των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, όπως των νέων με οπτική αναπηρία από την Ουγγαρία. Το σχέδιο πλαισιώνεται από 60 ενεργούς νέους ηλικίας 13-25 ετών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε τους παρακάτω στόχους:

1. Τη συνεργασία και επικοινωνία των νέων από όλη την Ευρώπη, ώστε να αναπτυχθεί πνεύμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.
2. Την ανάπτυξη του αισθήματος του μετέχειν και του προσφέρειν στους νέους που συμμετέχουν και κυρίως στους νέους με αναπηρίες και κοινωνικά αποκλεισμένους, που λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητες μας.
3. Την προώθηση της διαφορετικότητας, της εθνικής κουλτούρας αλλά και της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας.
4. Την υλοποίηση εργαλείων άθλησης (παιχνίδια, διαδραστικό και ενημερωτικό υλικό) που θα βοηθήσουν στην ομαλότερη ένταξη των διαφόρων μειονοτήτων και στην εφαρμογή αυτών στην τοπική κοινωνία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο του φορέα ‘’Όραμα Νέων’’ www.youthorama.gr Ηλία Μάστορα στο orama2003@gmail.com. Όλες οι δράσεις υλοποιούνται βάσει των νέων συνθηκών με γνώμονα την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των νέων.