Skip to main content

Μια πυροσβέστης στη Σμύρνη

Στην Τουρκία ο τομέας της πυρόσβεσης παραμένει «ανδρική» υπόθεση ωστόσο η 33χρονη Ιλκνούρ Ουϊγκούν είναι επικεφαλής ομάδας 50 γυναικών πυροσβεστών

Σε ορισμένες κοινωνίες δεν είναι ακόμα αυτονόητο ότι πολλά από τα επαγγέλματα που κάνουν οι άνδρες μπορούν, εφόσον βεβαίως τους αρέσουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, να τα κάνουν και γυναίκες. Στην Τουρκία ο τομέας της πυρόσβεσης παραμένει «ανδρική» υπόθεση. Ωστόσο η 33χρονη Ιλκνούρ Ουϊγκούν είναι επικεφαλής μιας ομάδας γυναικών πυροσβεστών. Στην αρχή όπως λέει, οι άνδρες συνάδελφοί της την έβλεπαν με καχυποψία. Ένας συνάδελφος τον οποίο έπρεπε να διαδεχθεί την ρωτούσε με έναν μάλλον επιτιμητικό τρόπο :

«Κατά την παράδοση με ρωτούσε συνέχεια που είναι αυτό και που είναι το άλλο. Προσπάθησα στην αρχή να απαντήσω όσο καλύτερα μπορούσα. Μετά κατάλαβα ότι απλά ήθελε να με δοκιμάσει και να μου ασκήσει πίεση. Αντέδρασα και του έδωσα να καταλάβει ότι δεν επιτρέπω τέτοιες συμπεριφορές και δεν ήμουν υποχρεωμένη να του απαντάω. Μετά είχα την ησυχία μου».

Μαζί με την Ιλκνούρ Ουϊγκούν στο ίδιο γραφείο κάθονται δυο άντρες συνάδελφοί της και μια 26χρονη συνάδελφός της, η οποία ανήκει στην ομάδα πυρόσβεσης που διευθύνει:

«Στην αρχή πρέπει κανείς να συνηθίσει τον τραχύ τρόπο των ανδρών. Μετά έπρεπε και οι άνδρες να μας συνηθίσουν αφού δουλεύαμε μαζί».

Η αναγνώριση ήρθε με τον καιρό

Ο διευθυντής της Ιλκνούρ Ουϊγκούν επιβεβαιώνει όσα λέει η νεαρή συνάδελφος:

«Έφερε μαζί της ένα είδος πειθαρχίας ακόμα και γλωσσικής πειθαρχίας. Ανάμεσα στους άντρες είναι διαδεδομένη μια συγκεκριμένη αργκό. Αυτή σιγά σιγά την καταργήσαμε και αυτό ήταν πολύ θετικό».

Η 33χρονη πυροσβέστης έχει καταφέρει με τη δουλειά της και τον τρόπο της να κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων της. Η ίδια είναι φιλόδοξη και πάλεψε πολύ για τη θέση που έχει σήμερα. Έπρεπε μέσω συνεχούς άσκησης να βελτιώσει και την σωματική της κατάσταση:

«Μερικές φορές πρέπει να παλεύουμε με πολύ βαριές στολές και είναι δύσκολο όταν πρέπει να ανεβαίνεις λόφους και βουνά. Το σώμα δεν είναι συνηθισμένο. Τα καταφέρνεις όμως γιατί πρέπει να τα καταφέρεις. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις που ήταν τόσο δύσκολες και μου έρχονταν δάκρυα στα μάτια. Δεν το έδειχνα αλλά κάποιες φορές ήταν πολύ δύσκολο».

Η ομάδα της Ιλκνούρ Ουϊγκούν είναι πολύ δυναμική. Πηγαίνουν όπου τους ζητήσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τις προτιμούν. Πολλές γυναίκες νιώθουν πιο άνετα να ζητήσουν τη βοήθεια γυναικών. Η ομάδας της περιλαμβάνει 50 γυναίκες. Μια πολύ μιρή ομάδα απέναντι στην ομάδα των 1000 ανδρών. Και οι δυο πάντως προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτό είναι που τελικά μετράει.

Κάριν Σένζ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle