Skip to main content

Μια προσφορά από το Ισραήλ για το ενεργητικό της ΕΛΒΟ

Το ενδιαφέρον των ισραηλινών για την ΕΛΒΟ είχε δημοσιοποιηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Με μια προσφορά , που κατατέθηκε σήμερα, προχωρά η διαδικασία για την εξαγορά του ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Την προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία δύο εταιρειών από το Ισραήλ, της Plasan και του Katsav Group που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων μέχρι όπλα και ναυπηγεία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία του εκκαθαριστή κατατέθηκαν δύο φάκελοι.

Ο πρώτος με τα δικαιολογητικά συμμετοχής στον πλειστηριασμό και ο δεύτερος με την οικονομική προσφορά και το business plan, το οποίο αναμένεται να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην τελική εισήγηση για την αποδοχή ή όχι της συνολικής προσφοράς.

Όπως σημειώνει ο εκκαθαριστής το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον μοναδικό σήμερα υποψήφιο για την ΕΛΒΟ.

Στόχος είναι η διαμόρφωση της τελικής εισήγησης προς το ελληνικό δημόσιο  μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να αποφασίσει για την προσφορά εντός του Σεπτεμβρίου,.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των ισραηλινών για την ΕΛΒΟ είχε δημοσιοποιηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν έρθει εγγύτερα στο αμυντικό πεδίο, καθώς-μεταξύ άλλων- έχουν ταυτόσημες θέσεις για την τουρκική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο την οποία απορρίπτουν. Με αυτό το δεδομένο μια πιθανή εμπλοκή των ισραηλινών στην ΕΛΒΟ θα λειτουργήσει θετικά για την περαιτέρω σύσφιξη της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.