Skip to main content

Μια πρόσκληση στις ΗΠΑ για μια σημαντική επίσκεψη στην Ελλάδα

Το γεγονός επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές, οι οποίες χαρακτηρίζουν την πιθανή επίσκεψη ως αποφασιστικής σημασίας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Πρόσκληση στον Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan, να επισκεφθεί την Ελλάδα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη. Κι ο ομογενής τραπεζίτης (τρίτης γενιάς, από τη Λακωνία, το ελληνικό επώνυμο της οικογένειας είναι Παπαδημητρίου) απάντησε θετικά. Το γεγονός μόλις τώρα επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές, οι οποίες χαρακτηρίζουν την πιθανή επίσκεψη για την επόμενη μέρα της χώρας, αν τελικώς δρομολογηθεί βεβαίως. Η JP Morgan αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως και ο Ντίμον θεωρείται «ο βασιλιάς των τραπεζιτών» διεθνώς. Κατά συνέπεια, η παρουσία του εδώ, θα μπορούσε να αποβεί επωφελής από πολλές απόψεις για την χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού έδειξε πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η JP Morgan είναι και θα συνεχίσει να είναι μεταξύ των αγοραστών ελληνικών ομολόγων, ενώ στο τραπέζι μπήκε και το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Κι όλα αυτά παρότι κυρίαρχο ρόλο σε επίπεδο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα φαίνεται να διαδραματίζει μια άλλη αμερικανική τράπεζα και συγκεκριμένα η Goldman Sachs. Ακόμα και στο τελευταίο κυβερνητικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη η συγκεκριμένη τράπεζα φέρεται να ήταν «πίσω απ όλες σχεδόν τις συναντήσεις και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί επί αμερικανικού εδάφους». Χάριν αστεϊσμού μάλιστα λέγεται ότι «μόνο στα ραντεβού με τους ομογενείς στην Αστόρια δεν ανακατεύτηκαν».

Γενικότερα, πάντως, οι Αμερικανοί ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στις ελληνικές εξελίξεις τελευταία. Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών έγινε μια επιχείρηση ανάσυρσης βυθισμένου πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με αμερικανική συνδρομή. Λογικό, λένε όσοι ξέρουν. Οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν κι αυτοί λόγο στον έλεγχο του συγκεκριμένου στρατηγικού λιμανιού και θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα, για την περίπτωσή του!