Skip to main content

Μια συναυλία στο Ντίσελντορφ για τον Μόλυβο

Η Κυβέλη και η Δανάη Ντέρκεν έδωσαν συναυλία κλασικής μουσικής με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου».

Τα γραφεία μιας μεγάλης μεσιτικής εταιρείας στο οικονομικό κέντρο του Ντίσελντορφ δεν θα ήταν ο πρώτος χώρος που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς για τη διοργάνωση μιας συναυλίας κλασικής μουσικής. Όταν όμως η ευγένεια και η γενναιοδωρία του Βουλφ Ένγκεβελτ, διευθυντή της εταιρείας AENGEVELT, συναντά το ταλέντο, το πείσμα και τη δροσιά της Κυβέλης και της Δανάης Ντέρκεν, όλα μοιάζουν πολύ φυσικά.

Οι νεαρές μουσικοί είχαν την ιδέα πριν από πέντε χρόνια να οργανώσουν στη Λέσβο το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου» και έκτοτε έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Προσκεκλημένοι περίπου 25 με 30 μουσικοί από όλο τον κόσμο παίζουν μουσική δωματίου για περίπου δέκα μέρες. Η διοργάνωση στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες και για το λόγο αυτό δόθηκε την περασμένη Τρίτη η συναυλία με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα.

«Θεωρώ ότι ένα φεστιβάλ το οποίο δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση και γίνεται μόνο με την υποστήριξη ιδιωτών, ότι είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, διότι οι καλλιτέχνες μας δίνουν πολλά μέσα από το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους. Η οικονομία πρέπει να επιστρέψει κάτι και φυσικά οι καλλιτέχνες χρειάζονται το πλαίσιο για να παρουσιάσουν την τέχνη τους. Βεβαίως όταν αυτό μπορεί να γίνει σε ένα φυσικό πλαίσιο όπως στη Λέσβο είναι φυσικά κάτι πολύ διαφορετικό από το να γίνεται στα γραφεία μιας εταιρείας. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική μέσα από το βλέμμα της καρδιάς, του νου και της ψυχής».

Ο κ. Βουλφ Ένγκεβελτ δεν παρέλειψε να μιλήσει με μεγάλη θέρμη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την επιρροή του στον ευρωπαϊκό. Με αυτή τη θέρμη και τον θαυμασμό που μιλάνε πολλοί ξένοι που γνωρίζουν την ιστορία πολύ καλύτερα από πολλούς υπερήφανους «γνήσιους» απογόνους.

Κλασική μουσική για όλους

Η Δανάη και η Κυβέλη έπαιξαν στο πιάνο για πάνω από μια ώρα με περισσή δεξιοτεχνία έργα Μότσαρτ, Μέντελσον-Μπαρντόλντι, Μπετόβεν και Γκριγκ. Μεγαλωμένες στη Γερμανία και με μητέρα μια δυναμική Ελληνίδα, καταφέρνουν σήμερα να ζουν από αυτό που σπούδασαν και αγαπούν: τη μουσική. Για τις ίδιες στόχος του φεστιβάλ στο Μόλυβο ήταν να δείξουν στους ανθρώπους πως η κλασική μουσική δεν απευθύνεται μόνο σε λίγους και εκλεκτούς:

«Δεν έχουμε μόνο συναυλίες στο Κάστρο του Μολύβου αλλά έχουμε και συναυλίες που διαρκούν περίπου 5 με 10 λεπτά και είναι μέσα σε όλο το χωριό και με αυτές τις συναυλίες που τις ονομάζουμε Molyvos Musical Moments, εμείς θέλουμε να δείξουμε στο κοινό ότι μια κλασική συναυλία δεν είναι να είμαστε εμείς μόνο στη σκηνή και το κοινό να ακούει. Η μουσική είναι κάτι που ενώνει και πάμε στις παραλίες, στην αγορά, στο λιμάνι. Παίζουμε 5 λεπτά και όποιος περνάει το βλέπει, μας ακούει και προσπαθούμε να δείξουμε στους ανθρώπους τι μπορεί να κάνει η κλασική μουσική, ποια είναι η ενέργειά της» λέει η 27χρονη Δανάη.

Φέτος το φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 8 μέχρι τις 19 Αυγούστου, ωστόσο οι συναυλίες θα ξεκινήσουν νωρίτερα σε ολόκληρο το νησί. Για την εμπειρία των πέντε χρόνων η 23χρονη Κυβέλη, συνοψίζει:

«Η εμπειρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια ήταν απίστευτα θετική. Πιο θετική από ότι είχαμε φανταστεί όταν είχαμε το όραμα να ξεκινήσουμε το φεστιβάλ. Όλοι οι άνθρωποι στη Λέσβο και ειδικά στον Μόλυβο αγκάλιασαν αυτό το θεσμό και συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα. Τα παιδιά βοήθησαν. Υπήρχαν πάρα πολλοί εθελοντές. Είχαμε το αίσθημα ότι δεν ήμασταν μόνο εμείς που πιστεύαμε πια σε αυτήν την ιδέα, αλλά όλο το νησί και αυτό μας έδωσε μεγάλο θάρρος και για τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά και με ακόμα πιο πολλή ενέργεια».

Οι δυο καλλιτέχνιδες καταχειροκροτήθηκαν από τους δεκάδες, στην συντριπτική πλειονότητα Γερμανούς, θεατές. Μια πραγματικά ωραία ιδέα που υποστηρίζεται με επαγγελματισμό και κάνει γνωστή την Ελλάδα με αξιοπρέπεια.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle