Skip to main content

Μία συνολική οπτική στις εκστρατείες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο ειλικρινής αυτής της εκλογικής μάχης εξάντλησε την ειλικρίνεια του στη λάθος στιγμή.
Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση οδεύει στο τέλος της. Ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα, κυρίως για τους ΝΔκράτες και τελειώνει με τις κλασσικές και αποστειρωμένες (τηλεοπτικά) συγκεντρώσεις των κομμάτων στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ξεκίνησε με βασικό στόχο την συζήτηση για την οικονομία της χώρας και την έξοδο της από την κρίση και παρέμεινε ευτυχώς στο ίδιο θέμα. Λύσεις και προτάσεις ουσιαστικά δεν ακούσαμε. Περισσότερο είδαμε μια προσπάθεια ο ένας να «κοντύνει» τις θέσεις του άλλου, παρά να αναδείξει ο καθένας τις δικές του.

Ποιο είναι όμως το πραγματικό ζητούμενο αυτών των εκλογών; Ο Πρωθυπουργός λέει η οικονομία της χώρας, Το ΠΑΣΟΚ λέει να φύγει η ΝΔ. Το ΚΚΕ λέει πάντα τα ίδια γι αυτό παίρνει πάντα και τα ίδια ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπει άνετα στην Βουλή, ο ΛΑΟΣ  ισχυρίζεται πως είναι «δύναμη ανόδου» και οι Οικολόγοι θέλουν φως και θέρμανση από τον ήλιο της Ελλάδας. Αυτά είναι τα ζητούμενα για τα κόμματα. Τι ισχύει όμως για τους πολίτες; Τα ίδια όπως με τα κόμματα, ή αυτοί θέλουν κάτι άλλο; Ή μήπως τελικά δεν θέλουν και τίποτα απλά μόνο όχι συνέχεια εκλογές;

Η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός ισχυρίζονται πως μίλησαν την γλώσσα της αλήθειας. Είπαν πως η χώρα τα επόμενα δυο χρόνια θα αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες και πως μετά η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η επιλογή αυτή του Πρωθυπουργού μπορεί να φαίνεται γενναία και ειλικρινής, δεν είναι όμως απαραίτητα εκλογικά αποτελεσματική. Στη χώρα του Μαυρογιαλούρου  πρέπει να υπόσχεσαι δρόμους και γεφύρια και όχι δυσκολίες και λιτότητα.

Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε μια πιο μεσογειακού τύπου πολιτική γραμμή. Αναγνώρισε τις δυσκολίες και ισχυρίστηκε πως χρήματα υπάρχουν απλά η Κυβέρνηση δεν πάει να τα μαζέψει. Υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα εκατό ημερών χωρίς στερήσεις και λιτότητα για κανένα και χρεώνει στην κυβέρνηση την κακή πορεία για την οικονομία της χώρας.

Ποιος από τους δυο έπεισε; Ο ειλικρινής ή ο πολλά υποσχόμενος; Ίσως κανείς από τους δυο. Σημασία έχει όμως ότι ο ειλικρινής εξάντλησε την ειλικρίνεια του στη λάθος στιγμή και ο πολλά υποσχόμενος στην καλύτερη στιγμή.