Skip to main content

Μια βελανιδιά ως «Δέντρο της Ζωής» θα φυτευτεί στην Αριστοτέλους

Το δέντρο θα θυμίζει σε όλους τους πολίτες ότι η δωρεά οργάνων σώζει ζωές και ότι μέσα από τον θάνατο μπορεί να ριζώσει η ζωή.

Μια βελανιδιά που θα φυτευτεί το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου, 4 Νοεμβρίου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους μπροστά από το Ολύμπιον, θα είναι το «Δέντρο της Ζωής», που θα θυμίζει σε όλους τους πολίτες ότι η δωρεά οργάνων σώζει ζωές και ότι μέσα από τον θάνατο μπορεί να ριζώσει η ζωή. Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ύστερα από πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «Σκυτάλη» και στηρίζεται από το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ) και συλλόγους μεταμοσχευμένων.

«Από το 1985, που άρχισαν να πραγματοποιούνται συστηματικά μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, 3.000 οικογένειες δώρισαν τα όργανα αγαπημένων τους προσώπων που δεν είναι πια στη ζωή. Ακόμη περισσότεροι ζουν σήμερα και έχει βελτιωθεί η ζωή τους χάρη στα όργανα τα οποία τους μεταμοσχεύθηκαν από αυτές τις δωρεές» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καραφόλας, μεταμοσχευμένος καρδιάς ο ίδιος, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Σκυτάλη» και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταμόσχευσης Καρδιάς - Πνευμόνων.

«Με τη φύτευση του "Δένδρου της Ζωής" αποδίδεται φόρος τιμής στους δότες οργάνων και τις οικογένειες τους, που χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους μας. Είναι ο συμβολισμός της ίδιας της ζωής με βαθιές ρίζες και γερά κλαδιά και θα είναι μια καθημερινή υπενθύμιση σε όλους τους πολίτες που διασχίζουν το πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο κ. Καραφόλας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για να ανθίσει η δωρεά οργάνων θα είναι να ριζώσει στη συνείδηση των πολιτών αφενός το ότι η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη αξιοπρέπειας που χαρίζει ζωή και αφετέρου ότι χρειάζεται η ενίσχυση του συστήματος των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το καλό νέο είναι ότι το 2016 στις χώρες της Ευρώπης όπου εφαρμόστηκε το σύστημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπήρχαν καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν δεκάδες μεταμοσχευμένοι οι οποίοι ζουν χάρη στη δωρεά οργάνων. Ανάμεσά τους και δυο πρωταθλητές, ο πρωταθλητής κολύμβησης στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα, Δημήτρης Αφεντούλης, και ο πρωταθλητής σφαιροβολίας στους Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα Κυριάκος Ζαχαριάδης, οι οποίοι θα συντονίζουν την εκδήλωση.

«Το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα από αυτή την εκδήλωση είναι "Γίνε δωρητής οργάνων", γιατί χωρίς την προσφορά οργάνων δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση της ζωής. Είναι άδικο να χάνονται ζωές σε τροχαία και να είμαστε η πρώτη χώρα στη λίστα σε τροχαία ατυχήματα ενώ στη λίστα με τις προσφορές οργάνων να είμαστε από τις τελευταίες χώρες. Έτσι χάνονται πολλά όργανα αφού φυσικά ο άνθρωπος έχει φύγει και ταυτόχρονα χάνονται και άλλες ζωές που είναι σε αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αφεντούλης, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια ζει με την καρδιά ενός Γερμανού που έχασε τη ζωή του. «Σε αυτά τα 15 χρόνια απέκτησα δύο παιδιά και η ζωή μου εξακολουθεί να είναι φυσιολογική. Είναι κάποιοι που πλάθουν σενάρια με τη φαντασία τους ότι οι μεταμοσχευμένοι δεν ζουν φυσιολογικά, ότι μετά τη μεταμόσχευση η ζωή τους θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, εγώ είμαι πρωταθλητής κολύμβησης και κατεβαίνω σε αγώνες με τα χρώματα της χώρας μου οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Φυσικά όλα με μέτρο» πρόσθεσε ο κ. Αφεντούλης.

«Η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής και ένα θαύμα. Δύο πράγματα είναι σημαντικά: η ενημέρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω. Εγώ υποβλήθηκα στο 2005 σε μεταμόσχευση καρδιάς. Ήμουν ένα βήμα πριν τον θάνατο και σήμερα αθλούμαι και το 2010 είχα πάρει την πρώτη θέση στη σφαιροβολία» επισήμανε ο Κυριακος Ζαχαριάδης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει :

12:30-13:00: Μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης,

13:00-13:40 ομιλίες και χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον πρωτοπρεσβύτερο-ιατρό εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Δημήτριο Τάνο, την πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω»/ αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Χριστίνα Θεοδωρίδου, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης/ υποψήφια λήπτρια νεφρού,Αναστασία Λούβαρη, τη συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του Παραρτήματος ΕΟΜ Βόρειας Ελλάδας, Έφη Καλλέργη και τον υπεύθυνο του παρεκκλησίου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σαντοριναίο,

13:40-13:50 Φύτευση του «Δέντρου της Ζωής» από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και

13:50-14:20 κρουστά και τραγούδια, αφιλοκερδώς, από τη μπάντα δρόμου του Κρουστόφωνου.