Skip to main content

Μια βόμβα που απειλεί να σκάσει μέσα στο κατακαλόκαιρο

Το μόνο θετικό στοιχείο, στην παρούσα φάση, είναι η ...κατανόηση που δείχνουν, προς το παρόν, οι θεσμοί, ως προς τη διαχείριση του προβλήματος.

Απεγνωσμένες προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «ΔΕΗ» κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση και ειδικότερα το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, που αντιλαμβάνεται ότι έχει στα χέρια του μια πυρηνική βόμβα, η οποία μπορεί να του σκάσει ακόμα και στη μέση του καλοκαιριού.

Οι εναλλακτικές που έχει, ωστόσο, είναι ελάχιστες. Το μόνο θετικό στοιχείο, στην παρούσα φάση, είναι η ...κατανόηση που δείχνουν, προς το παρόν, οι θεσμοί, ως προς τη διαχείριση του προβλήματος. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κι από την τελευταία συνάντηση του Κώστα Χατζηδάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε σχέση με τη ΔΕΗ, ύστερα από την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η πώληση συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Οι θεσμοί έδειξαν να γνωρίζουν το θέμα σε βάθος και δεσμεύτηκαν να μελετήσουν κι εκείνοι τις νέες διαστάσεις του. Για παράδειγμα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το μεταβατικό μέτρο που είχε συμφωνηθεί για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ καθώς για πρώτη φορά στον διαγωνισμό που έγινε πρόσφατα έμειναν αδιάθετες ποσότητες ενέργειας. Η διοίκηση της επιχείρησης πάντως θεωρεί προσφορότερη λύση την πλήρη αποζημίωση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που εκκρεμούν από το 2011, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση στους κόλπους της ότι αν πουληθούν υδροηλεκτρικά θα υπάρξει απαξίωση του λιγνίτη χωρίς να διασφαλίζεται το άνοιγμα της αγοράς.