Skip to main content

Μια «βόμβα» που μπορεί να ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα

Το ποσοστό των επισφαλών δανείων της Attica Bank δεν νοείται για κανένα πιστωτικό ίδρυμα προηγμένης δημοκρατικής χώρας, που είναι μάλιστα μέλος της ΕΕ

Είναι δυνατόν; Και όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, είναι! Ο λόγος αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, που πλέον δείχνουν να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Απόδειξη; Οπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον «σκυλοκαβγά» για την επόμενη διοικητική μέρα στην Attica Bank, το ποσοστό των επισφαλειών της έχει φτάσει στο 60%! Τέτοιο ποσοστό δεν νοείται για κανένα πιστωτικό ίδρυμα προηγμένης δημοκρατικής χώρας, με νόμισμα το ευρώ και μέλος ενός κλαμπ που «ακούει» στο όνομα Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αντί όλοι να ασχολούνται με αυτό το τόσο μείζον ζήτημα, αναλώνονται με το εάν πρόεδρος πρέπει να είναι ο τάδε ή διευθύνων σύμβουλος ο δείνα.

Βεβαίως, εννοείται ότι από το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της τράπεζας, ουσιαστικά, θα εξαρτηθεί και το μέλλον της. Όμως, αυτή τη στιγμή, κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας, προσωρινή διοίκηση και οποιοσδήποτε άλλος αρμόδιος και μη, που έχει κάποιο λόγο σε αυτή την ιστορία, θα πρέπει να κάνει φόκους αποκλειστικά σε αυτή τη «βόμβα» και πως θα την απενεργοποιήσει. Αλλιώς, όλη η παράλληλη συζήτηση που έχει ανοίξει, σχετικά με τα διοικητικά της, θα αποδειχθεί εκ των πραγμάτων άνευ αντικειμένου. Η ενδεχόμενη έκρηξη της απειλεί όλους, αλλά για κάποιον λόγο κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Ο «Τειρεσίας» πληροφορείται ότι η Φρανκφούρτη, εδώ και καιρό, έχει θέσει θέμα επιτρόπου στην Attica Bank. Κι ενδεχομένως, θα τον είχε επιβάλει, αν η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν συστημική. Ωστόσο, δεν είναι, γι αυτό και βλέπετε όλη αυτή τη φασαρία και ακούτε όλον αυτόν τον θόρυβο. Αν εποπτεύουσα αρχή ήταν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΚΤ, τότε το θέμα θα είχε λυθεί αλλιώς, προ πολλού.

Ανεξαρτήτως αυτού όμως, το γεγονός ότι έχει φτάσει ελληνική τράπεζα να έχει ποσοστό επισφαλών δανείων της τάξης του 60% είναι απίστευτο. Μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις κλπ κλπ, στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, σε ένα μεγάλο μέρος του βαθέως χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κι αυτό είναι το πιο απογοητευτικό και μαζί το πιο επικίνδυνο πράγμα...