Skip to main content

Μια βουτιά στα γαλλικά αρώματα της... Θεσσαλονίκης

Την έκθεση «Fragrances» διοργανώνει ο Σύλλογος των Αποφοίτων και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «Nouvelle Amicale».

Βουτιά στα μεθυστικά γαλλικά αρώματα και την ιστορία τους θα κάνουν όσοι επισκεπτούν την έκθεση «Fragrances» που διοργανώνει τον Σεπτέμβριο ο Σύλλογος των Αποφοίτων και Φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «Nouvelle Amicale».

«Στόχος του συλλόγου μας είναι να προβάλλουμε τον γαλλικό πολιτισμό και τη συμβολή του στη σύγχρονη αισθητική. Πέρσι τον Νοέμβριο, ο σύλλογος είχε διοργανώσει την έκθεση «Sur Mesure» για το πώς επηρέασε η γαλλική κουλτούρα τη μόδα. Φέτος, κάνουμε για τα αρώματα και το 2020 θα γίνει μια έκθεση για τα κοσμήματα», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Στελλίνα Τρωιάνου μιλώντας στη Voria.gr.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει περίπου 600 μπουκαλάκια με αρώματα από την ιδιωτική συλλογή της κ. Ζωής Κουμπή και συλλεκτικές αφίσες από παλιές διαφημίσεις αρωμάτων και να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την παραγωγή αρωμάτων από τη Μέκκα του Αρώματος, την πόλη Grasse στη νότια Γαλλία που θεωρείται κέντρο της αρωματοποιίας από τον 18ο αιώνα. Ακόμα στον χώρο θα φιλοξενείται έκθεση με φωτογραφίες αρωμάτων του φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουκούτση ενώ θα στηθεί ένα perfume bar όπου θα μπορεί να δοκιμάσει κανείς σπάνια αρώματα. Εκεί θα βρίσκεται ο Χριστόδουλος Χατζημαυρουδής, ιδιοκτήτης του καταστήματος Stemma, το οποίο διαθέτει αρώματα περιορισμένης παραγωγής από το 2009, και είναι κάτοχος διδακτορικού πάνω στα αιθέρια έλαια. «Στο perfume bar ο επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει αρώματα από δύο niche εταιρείες την Pierre Guillaume και την Eight & BOB καθώς και να μάθει πληροφορίες για την παρασκευή αρωμάτων», σημείωσε ο κ. Χατζημαυρουδής.

Ο ίδιος την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποίησει μια δεκάλεπτη παρουσίαση στην οποία θα αναφέρεται στα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της εξέλιξης της αρωματοποιίας.

Για την καλύτερη κατανόησης της τέχνης του αρώματος, στον χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν και κάποια φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αρωμάτων, όπως είναι το τσάι.

Η σχέση των Θεσσαλονικέων με το άρωμα

Όπως είπε ο κ. Χατζημαυρουδής, το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων για το άρωμα έχει αυξηθεί. «Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η ζήτηση των αρωμάτων έχει αυξηθεί ενώ ο κόσμος μετά την έξαρση με τις απομιμήσεις αρωμάτων, ξαναγυρνάει στα ιδιαίτερα προϊόντα», σημείωσε.

Αντίστοιχα η κ. Τρωιανού αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης. γνώρισε πολλά άτομα που ενδιαφέρονται και αγαπούν το άρωμα αλλά και αρκετούς που συλλέγουν μπουκαλάκια αρώματος.

Με αυτή τη σκέψη και γνωρίζοντας ότι κάθε άρωμα δίνει μια μοναδική μυρωδιά στο ώμα του καθένα, ο Σύλλογος ζήτησε από τους φίλους να του στείλουν μια φωτογραφία με το αγαπημένο τους άρωμα στο email nouvelleamicale@gmail.com. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, θα αναρτηθούν σε ένα μεγάλο ταμπλό που θα βρίσκεται στην έκθεση.

Έκθεση Fragrances
Διάρκεια: 12 - 22 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Allatini-Dassault
Είσοδος ελεύθερη