Skip to main content

Μιχαηλίδου για εργασιακό ν/σ: Πρώτη φορά προβλέπεται γονική άδεια τεσσάρων μηνών

Η υφυπουργός, επικεντρώθηκε στις δύο διατάξεις που αποσκοπούν στη στήριξη της οικογένειας και της γονεϊκότητας και στην αντιμετώπιση της βίας

Σε δύο μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επικεντρώθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην Ολομέλεια για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η υφυπουργός, επικεντρώθηκε στις δύο διατάξεις που αποσκοπούν στη στήριξη της οικογένειας και της γονεϊκότητας και στην αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην επέκταση των γονικών αδειών και θέσπιση νέων που θεσπίζονται λέγοντας σκωπτικά προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης πάλι από «κοινωνικά ανάλγητη» Νέα Δημοκρατία όπως λέτε εσείς. Ο στόχος, είπε η υφυπουργός είναι διπλός: Καθιερώνεται η ίση μεταχείριση των δύο φύλων σε σχέση με τον γονεϊκό τους ρόλο, ενώ παράλληλα επιχειρείται η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Για πρώτη φορά , τόνισε, προβλέπεται γονική άδεια τεσσάρων μηνών, εκ των οποίων οι δύο με αποδοχές και για τα δύο φύλα, και για τους δύο γονείς. Για πρώτη φορά προβλέπεται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών με αποδοχές. Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας και στις μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και δίνεται το δικαίωμα σε γονείς και φροντιστές παιδιών έως δώδεκα ετών να επιλέγουν ευέλικτα σχήματα εργασίας, όπως οι ίδιοι θέλουν. Για πρώτη φορά, υπογράμμισε, αναγνωρίζεται στις θετές μητέρες το δικαίωμα στην άδεια λοχείας εννέα εβδομάδων και στην ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας έξι μηνών και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ.

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου μάλιστα χαρακτήρισε μεγάλη την σημασία αυτής της διάταξης καθώς όπως είπε θα λειτουργεί ως μια ανακούφιση προς όλους εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ένα παιδί, που σήμερα ζει σε κάποιο ίδρυμα. Πρόκειται όπως είπε για μια διάταξη ενίσχυση του θεσμού της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία για το ύψος του επιδόματος αναδοχής, που θεσπίζεται και δίνεται για πρώτη φορά σε όλη την επικράτεια τελικά από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ανέλυσε πως για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες και δίνεται 325 ευρώ, αυτόματα και οριζόντια, μηνιαία. Για παιδιά με αναπηρία προβλέπεται βάση να είναι τα 375 ευρώ και αυτό να προσαυξάνεται με το πλήρες ποσό του αναπηρικού επιδόματος που δικαιούται το κάθε άτομο με αναπηρία, έτσι ώστε επιτέλους και οι ανάδοχοι γονείς να λαμβάνουν σύννομα το επίδομα αναπηρίας του παιδιού τους. Επομένως, είπε η υφυπουργός το επίδομα-βάση των 375 ευρώ αθροιστικά μπορεί να ξεπερνά σε περίπτωση πολλαπλών αναπήρων και τα 2.000 ευρώ. Κι εδώ, πρόσθεσε, έρχεται και η νομοτεχνική βελτιώσει που έκανε την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας και η οποία δεν βάζει κάποιο όριο ηλικίας στο επίδομα αναδοχής αναδόχων παιδιών με αναπηρία. Ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης, παρατήρησε η υφυπουργός, δυστυχώς, ήταν ένα επίδομα που ξεκινούσε από τα 325 ευρώ και έφτανε έως τα 1063 ευρώ σε περιπτώσεις αναπηρίας του αναδεχόμενου παιδιού. Αντίθετα, το δικό μας σύστημα, ένα σύστημα το οποίο υπάρχει και δεν είναι στο πλαίσιο του φαντασιακού, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους και μπορεί να ξεπερνά μέχρι και τα 2.000 ευρώ.

Η υφυπουργός , επίσης, σημείωσε πως το νομοσχέδιο αυτό έχει και κοινωνική διάσταση στο περιεχόμενό του καθώς εισάγει μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Υποχρέωσή μας, είπε η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι να προφυλάξουμε τον κόσμο της εργασίας από απαράδεκτες συμπεριφορές και αυτό κάνουμε.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε πως επεκτείνονται τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά εργασίας, ενισχύεται η προστασία των εργαζομένων, αναβαθμίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να περιορίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και η παραβατικότητα και καθιστά υπεύθυνο τον εργοδότη για την ασφάλεια των εργαζομένων Και πρόσθεσε «δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Προχωρήσαμε στην κύρωση διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν την εργασία και αξιοποιήσαμε καλές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές, με στόχο να προλάβουμε τις εξελίξεις και να κερδίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές. Γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ