Skip to main content

Μιχαηλίδου:Θα καλύψουμε μέρος των δαπανών του ξενώνα της ΑΡΣΙΣ αλλά...

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής κάλεσε την ΑΡΣΙΣ να μην περιορίζεται στην κρατική χρηματοδότηση αλλά να αναζητήσει και αλλού κεφάλαια.

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής να καλύψει μέρος του προϋπολογισμού του ξενώνα κακοποιημένων παιδιών της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης εξέφρασε σήμερα στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου απαντώντας σε σχετικη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί ενδεχόμενο λουκέτο στη δομή αυτή, επισήμανε ότι θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε αυτό να μην γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο ξενώνας «Το σπίτι της ΑΡΣΙΣ», στο οποίο φιλοξενούνται κακοποιημένα αγόρια έως 12 ετών και κακοποιημένα κορίτσια έως 18 ετών, παρουσιάζει «τρύπα» στα οικονομικά του ύψους 100.000 ευρώ για το 2019, ενώ όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2020, που φτάνει τα 265.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία ενημέωση όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση, που είναι και το μόνο έσοδο για τα λειτουργικά του έξοδα.

Όπως άλλωστε επισήμανε ο κ. Γιαννούλης, η εν λόγω δομή λειτουργεί από κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, μέρους του κόστους θέρμανσης, του κόστους της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Για όλες τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες ο ξενώνας βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα.

Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, θα διερευνηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα.

«Προφανώς και δεν θέλουμε να κλείσει μια δομή παιδικής προστασίας και αυτό δεν θέλουμε να προβάλλεται ως μονόδρομος. Θα διερευνηθεί από εμάς η δυνατότητα κάλυψης μέρους των δαπανών, των 265.000 αλλά και ποιοι άλλοι συναφείς φορείς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τη δομή σε περίπτωση που οι εν εξελίξει προσπάθειες δεν αποδώσουν», κατέληξε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Εκτίναξη του προϋπολογισμού

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής στην απάντησή της τόνισε ότι από το 2007 μέχρι το 2017 η δομή ξεκίνησε να έχει προϋπολογισμό 110.000 και έφτασε να έχει 175.000, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι από το 2007 μέχρι το 2017 εκτός από τα έτη 2009 και 2011 λειτουργούσε με προγραμματικές συμβάσεις.

Στη συνέχεια η υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι από το 2017 έως το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την παύση των προγραμματικών συμβάσεων για τη δομή αυτή, την ώρα που η ΑΡΣΙΣ  ως ΝΠΙΔ αποφάσισε από 175.000 να πάει τον προϋπολογισμό της στις 200.000 και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η χρηματοδότηση θα μειωθεί και θα παύσει η προγραμματική η ΑΡΣΙΣ αποφάσισε φέτος να αυξήσει τον προϋπολογισμό στις 265.000.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις οικονομικές δυσχέρειες της δομής, κάτι που ήταν και ο λόγος που την επισκέφθηκε πριν τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα υπογράμμισε το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί μέσω Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πέρυσι 31.000 ευρώ, τα οποία την επόμενη χρονιά έγιναν 82.000 ευρώ, ενώ πέραν αυτού δόθηκαν και άλλα χρήματα μέσω του λαχείου.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου ζήτησε οικονομικά στοιχεία της ΑΡΣΙΣ που έφτασαν στη διάθεση του υπουργείου μόλις χθες, με την υφυπουργό να λέει ότι δεν είχε γίνει πλήρης επεξεργασία των στοιχείων και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αφορά το βέλτιστο συμφέρον των συγκεκριμένων παιδιών.

Το σχέδιο διάσωσης

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» λόγω των οικονομικών προβλημάτων κλείνει την πόρτα σε νέες εισαγωγές παιδιών, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στα αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων, καθώς και δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για εισαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Απαντώντας η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως η ΑΡΣΙΣ ως ΑΜΚΕ και κατ' επέκταση ως ΝΠΙΔ έχει προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας όμως το ότι δεν μπορεί να καλύψει τον προϋπολογισμό των 265.000 ευρώ της δομής της, ζητώντας κατά αποκλειστικότητα τη χρηματοδότηση από το υπουργείο, το οποίο αναλαμβάνει μόνο επκουρικά όπως είπε τη χρηματοδότηση των ΝΠΙΔ.

«Το ερώτημα είναι όμως εάν το υπουργείο οφείλει να καλύπτει προνομιακά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του συγκεκριμένου ιδιωτικού φορέα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα αν όχι την υποχρέωση αναζήτησης κεφαλαίων και πέραν της κρατικής χρηματοδότησης», σημείωσε η κ. υφυπουργός.